Theresa Mayová je pod tlakom: Odloží hlasovanie o dohode o brexite?

NETKY.SK • 10 December 2018, 06:42 • 2 min
Theresa Mayová je pod tlakom: Odloží hlasovanie o dohode o brexite?

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová telefonovala v nedeľu s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom v čase, keď zvažuje odloženie rozhodujúceho hlasovania o brexite, aby sa pokúsila získať ďalšie ústupky od Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mayová sa rozprávala s Tuskom len 48 hodín pred tým, ako má dolná komora britského parlamentu rozhodnúť o osude dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ - a spolu s tým možno aj o jej zotrvaní vo funkcii premiérky.

 

Kancelária Mayovej sa k záležitosti nevyjadrila, Tusk však na sociálnej sieti po telefonáte napísal, že budúci týždeň "bude dôležitým týždňom pre osud brexitu".

 

img

Donald Tusk

Zdroj: SITA

 

Mayová podľa britských médií čelí tlaku, aby po vzore Margaret Thatcherovej "prinútila" EÚ odvolať tzv. záložný plán, ktorého zámerom je zabrániť opätovnému vzniku "tvrdej" hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Tento plán dôrazne kritizujú mnohí zástancovia brexitu v Mayovej Konzervatívnej strane.

 

Vyše 100 konzervatívnych poslancov pohrozilo, že pri hlasovaní sa v utorok 11. decembra postavia proti dohode, ktorú Mayovej vláda dosiahla s Úniou. Vzhľadom na odmietavé stanovisko viacerých opozičných parlamentných strán rastú očakávania, že premiérka v Dolnej snemovni utrpí jasnú porážku. Z tohto dôvodu by mohla hlasovanie odložiť, vrátiť sa do Bruselu a pokúsiť sa dosiahnuť ústupky na summite EÚ budúci štvrtok.

 

img

Zdroj: SITA

 

Minister pre brexit Steve Barclay v nedeľu zdôraznil, že hlasovanie nebude odložené, podľa The Daily Mail sa však konečné rozhodnutie premiérky v tejto veci čaká v pondelok. "Hlasovanie sa bude konať, pretože je to dobrá dohoda a je to jediná dohoda," vyhlásil Barclay v televízii BBC. Varoval súčasne pred návrhmi na opätovné otvorenie rokovaní s tým, že vlády ďalších členských krajín by v takom prípade žiadali naopak ďalšie ústupky od Londýna. Barclay tiež povedal, že Mayová by aj v prípade neschválenia dohody drvivou väčšinou poslancov mohla ostať predsedníčkou vlády. "Premiérka za nás bojuje a bude pokračovať na svojom poste," dodal.

 

Samotná Mayová v nedeľňajšom rozhovore pre The Daily Mail rebelujúcich členov Konzervatívnej strany varovala, že ak parlament jej návrh odmietne, krajina sa ocitne v "nepreskúmaných vodách". "Znamenalo by to veľkú neistotu pre krajinu a veľmi reálne riziko, že k brexitu nedôjde alebo že Británia opustí EÚ bez dohody," povedala. Podľa jej slov hrozí, že by moc prevzali labouristi a Spojené kráľovstvo by natrvalo ostalo v EÚ.

 

Hovorca Labouristickej strany pre televíziu Sky News povedal, že v prípade odmietnutia dohody v parlamente v utorok večer je šéf labouristov Jeremy Corbyn pripravený už v stredu ráno prevziať post predsedu menšinovej vlády. Tá by podľa hovorcu "reštartovala" rokovania s Bruselom a "viedla krajinu vpred".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies