Terapeut radí ako zvládnuť vianočný stres: Je dôležité, aby si človek našiel chvíľu pre seba

NETKY.SK • 19 December 2016, 10:41 • 2 min
Terapeut radí ako zvládnuť vianočný stres: Je dôležité, aby si človek našiel chvíľu pre seba

BRATISLAVA - Vianoce a hlavne posledné týždne pred nimi sa často menia na frustrujúce dni plné stresu a zhonu. Sme vystavení pracovným, rodinným či iným tlakom a v mnohých prípadoch nám tieto okolnosti znepríjemnia sviatky, ktoré by sme mali prežiť v znamení radosti a pokoja. S terapeutom Michalom Sýkorom sme sa rozprávali o zvládnutí vianočného stresu.

slovakia

left justify in out

Najvýznamnejšie sviatky v roku sa čoraz viac spájajú so stresom. Stretávate sa s týmto problémom aj u svojich klientov? Dá sa popri pracovnom strese kategorizovať už aj vianočný stres?

 

Myslím si, že vianočný stres je v dnešnej dobe plne súčasťou spoločnosti. Niektorí ľudia ho zvládajú lepšie a niektorí horšie. Niektorí si ho uvedomujú a niektorí nie. Všetko závisí od okolností a situácií, v ktorých sa človek nachádza. Ku koncu roka sú mnohí z nás zavalení rôznymi povinnosťami, ktoré prinášajú stres. Napríklad rôzne pracovné uzávierky, termíny, končiaci sa semester a pod. Keď k tomu pridáme Vianoce a všetko s tým spojené, tak sa vytvorí slušný batoh plný stresu, pod ktorým sa nejednému z nás podlomia kolená. Myslím si, že vianočný stres a jeho miera priamo súvisí s tým, ako veľmi sme pod vplyvom iných stresov, či nedostatku času. Čiže keď to vezmeme čisto hypoteticky, ak by sme tieto iné, bežné stresy nemali, tak príprava Vianoc by pravdepodobne nebola tak náročnou časťou roka. Zároveň mi nedá nespomenúť, že je veľa ľudí, ktorí si toto obdobie užívajú, žijú nákupmi a prípravou, ľudia, ktorým pojem vianočný stres nič nehovorí.

 

Z čoho podľa vás tento stres vyplýva? Dá sa tomu ubrániť alebo je to „choroba“ dnešnej doby?

 

Spoločnosť dospela do bodu, kedy sa deje všetko veľmi rýchlo, sme tlačení do podávania čoraz väčších výkonov a podľa toho sme aj hodnotení. Vianoce sa stávajú len súčasťou tohto tempa a žiaľ, Vianoce sú na konci roka, kedy sa tá rýchlosť a snaha o výkon intenzívnejšie prejaví - a stres je na svete. Vianoce ako také za to nemôžu. Ale mieru stresu si volíme sami, tým že dovolíme, aby rýchlosť a výkon mali nad nami moc. Vianoce sú časťou roka, kedy väčšina z nás bilancuje. Vidí spätne aký ten rok bol, čo priniesol, čo naopak vzal. Ako sa nám podarilo naplniť svoje očakávania, pred aké výzvy sme boli postavení, kde sme zlyhali a naopak, kde sme boli úspešní. Toto bilancovanie prináša rôzne pocity a prežívanie. Pocity ako smútok, frustrácia, hnev môžu byť prirodzenou súčasťou bilancovania a môžu prispievať k zhoršenému prežívaniu, „Vianočnému stresu“. Vianoce sú neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti. V určitom zmysle sa im nemožno vyhnúť a keď zájdem ďalej, tak či je človek veriaci alebo nie, v určitom zmysle Vianoce potrebujeme. Potrebujeme spomaliť, zamyslieť sa, kde sa práve v živote nachádzame, aké máme vzťahy, kým sme, čo sú naše priority, potreby a či nám tieto priority a potreby život uľahčujú alebo komplikujú. Cez Vianoce máme čas zataviť sa a uvidieť všetko to, čo nám v tej uponáhľanosti uniklo a uniká.

 

Ľudia chcú byť dokonalí aj pri obdarovávaní svojich blízkych. Bojíme sa sklamania či odmietnutia alebo si podvedome kupujeme priazeň? Aké dôvody môže mať nákupný ošiaľ?

 

Je prirodzené, že chceme dávať a zároveň chceme dostávať. Motivácia ku kupovaniu darčekov môže byť rôzna, aj strach zo sklamania, odmietnutia alebo kupovania si priazne je v určitom zmysle motivácia. Každý by si mal sám položiť otázku, čo je tou jeho motiváciou, čo je za tou jeho potrebou. No niekedy to môže byť iba čisto o potrebe prejaviť sympatie, urobiť radosť a spolu si tú radosť užiť. Ale myslím si, že najvzácnejším darom, ktorý môžeme darovať, je naša vlastná prítomnosť, naše myšlienky, blízkosť a pomoc. Na toto sa v tom celom zhone zvykne zabúdať.

 

Mnoho ľudí má problém zvládnuť napríklad veľké rodinné stretávky. Dá sa pripraviť nejakým spôsobom na nútené rozhovory alebo menej príjemné stretnutia?

 

Vianoce sú spájané aj s rodinnou pohodou a blízkosťou. Ale žiaľ stane sa, že rodinné vzťahy sú z rôznych dôvodov narušené otvorenými konfliktami, nevypovedanými vecami alebo nám iba niektorý člen z nejakého dôvodu „lezie na nervy“. A ak sa takáto rodina stretne, tak to môže byť pre niekoho, prípadne všetkých otravné, plné napätia a stresu. Hoci to, že sa rodina aj napriek narušeným vzťahom dokáže stretnúť je pozitívny signál! Ideálnym riešením v tomto prípade je, ak sa pokúsite urovnať vzťahy ešte pred sviatkami a ak sa to nepodarí, tak si stanovíte pravidlá, spôsoby fungovania, čo môže byť napríklad dohoda ohľadom miesta stretnutia, počtu darčekov, čo kto pripraví, nebudú sa otvárať staré konflikty. Tiež je dôležité položiť si otázky: čo mi bráni uvoľniť sa v celej situácii, či dokážem ustáť napätie súvisiace s rodinným stretnutím, prečo niektoré rodinné rituály, členov rodiny nedokážem „prehrýzť“, ako ja sám prispievam do celej situácie, čo je moja miera zodpovednosti, čo môžem urobiť, aby som sa v celej situácii cítil lepšie, aby sa veci pohli k lepšiemu. Takéto uvažovanie môže prispieť k tomu, aby človek rodinné stretnutia mohol zvládnuť lepšie.

 

img

 

Naopak veľa ľudí trávi sviatky osamote. Ako sa dá poradiť niekomu, kto bojuje s pocitom samoty napríklad na Štedrý večer?

 

Samota prináša rôzne pocity. Smútok, úzkosť, skľúčenosť, ktoré v nás môže vyvolať nielen to „ticho“ okolo, ale napríklad rôzne myšlienky, zážitky, spomienky, pocity straty. Je dôležité s týmito pocitmi nebojovať. Ak sa nám chce plakať, tak treba dať plaču priestor. Plač prináša úľavu - na to tu ten plač je. Je potrebné tieto pocity prijať. Tým si dávame šancu, aby nás tie pocity neprevalcovali. Aby som bol ale konkrétnejší, keď vieme, že budú dni, kedy budeme sami (neplatí to len pre Vianoce) tak sa môžeme na ne pripraviť, naplánovať si ich tak, aby sme ich mohli prežiť ľahšie a veselšie. To znamená skúsiť si nájsť niekoho, koho by sa dalo navštíviť, komu by sa dalo zavolať. Dá sa ísť zazvoniť susedom a popriať im k sviatkom, priniesť nejaký koláč napríklad. Aj keď človek nie je veriaci, tak návšteva kostola môže byť tiež pomocou. Hoci len trošku kontaktu s ľuďmi môže pocity samoty zmierniť. Keď sme doma, tak si napríklad pustiť televízor alebo rádio, aby sa to „ticho“ prerušilo. Je tiež dobré si naplánovať nejaké aktivity, koníčky napríklad ručné práce, pocvičiť si, ísť na prechádzku svižným tempom. Naštartuje sa organizmus, odbúra sa napätie, odvedie sa pozornosť od pochmúrnych myšlienok. Je dobré tiež vyhľadať odbornú pomoc. Hoci sú Vianoce pre mnoho ľudí zdrojom radosti, pohody, oddychu, tak pre niektorých môže ísť o obdobie veľkej psychickej záťaže. Tu mám namysli ľudí, ktorí prišli o svojich blízkych, ktorí prišli o blízkych najmä počas sviatkov alebo ľudí trpiacich fyzickým či psychickým ochorením. S odbornou pomocou psychológa alebo psychoterapeuta sa táto záťaž dá zvládnuť lepšie, vedia sa na toto obdobie lepšie pripraviť.

 

Často aj televízne alebo rozhlasové reklamy spájajú Vianoce so stresom z nakupovania. Do akej miery to na nás vplýva?

 

Hovoria o strese, hovoria o čom ten stres je, ako ho zvládnuť a zároveň k tomu stresu prostredníctvom reklám významne prispievajú. Samozrejme tlaku reklám je náročné sa vyhnúť. Pomaly už v septembri sa začína objavovať vianočný tovar v obchodoch, pribúda výzdoba v obchodoch aj na uliciach a média nás o tom húfne informujú, odpočítavanie dní do Vianoc – „ostáva toľko a toľko dní, aby ste to stihli“. Stále sme masírovaní reklamami, kedy sa s blížiacim sa termínom Vianoc intenzita a tlak reklám zvyšuje a tak sme s tým, čo v nás ohľadom Vianoc beží, vianočným stresom, neustále konfrontovaní. Média sú významným palivom vianočného stresu. Niekedy je dobré sledovanie televízie nahradiť napríklad knihou, nejakou činnosťou, záľubami. Určite to bude užitočnejší a zmysluplnejší čas.

 

Problémy spôsobuje zrejme aj zbytočné prejedanie sa a následné výčitky z nadváhy. Mnohí tlmia svoj stres práve jedlom, sladkosťami, alkoholom...

 

Potreba uvoľnenia, potreba odmeniť sa za svoju námahu, potreba užiť si koniec roka so sebou prináša určitú stratu kontroly aj v zmysle jedla a alkoholu. Je to čas, ktorý si chceme užiť. V podstate by sa dalo povedať, že samotné prejedanie s vianočným stresom nemusí súvisieť, pretože ak sa pozrieme, že každý rok sa mnohí „pripravujú“ na to, že sa prejedia a preženú to s alkoholom, tak sa to môže javiť skôr ako potreba sýtiť určité potreby, prípadne nám niečo chýba alebo len máme ťažkosti so sebadisciplínou. To však okrem zdravotných rizík, so sebou prináša rôzne pocity viny, úzkosti a nespokojnosť s číslom na váhe. Je potrebné, čo sa týka množstva jedla a alkoholu, si stanoviť určité limity, nezabúdať na pohyb, udržať si určitú striedmosť. Môžete sa napríklad s niekým dohodnúť, že sa budete podporovať v neprejedaní sa, teda v sebaovládaní. A to okrem rozumného čísla na váhe, môže priniesť aj veľa príjemných, úsmevných situácii, utužuje to vzťah a keď to zvládnete, tak aj dobrý pocit.  Samozrejme nie všetci ľudia majú ťažkosti s prejedaním a množstvom alkoholu. Mnoho ľudí si to vie ustriehnuť. Ak je ale prehnané prejedanie sa a požívanie alkoholu spôsob zvládania stresu (nemusí to súvisieť len s Vianocami), tak je potrebné ich nahradiť zdravými spôsobmi, ako je napríklad pohyb, prípadne vyhľadať odbornú pomoc.
 

Aké sú teda vaše zásadné rady na zvládnutie sviatkov?  

 

Je dôležité nestratiť vo všetkom tom zhone kontrolu a kontakt so sebou. Je dôležité, aby si človek našiel chvíľu pre seba, kde má možnosť spomaliť. Budem sa opakovať, ale môže to byť buď formou nejakej športovej aktivity, posedenia pri káve, kina alebo aj úplného ticha niekde doma, kde by mal možnosť sa zamyslieť nad sebou, trošku vydýchol, uvedomil si, ako sa v tom celom zhone má a tým si mohol uvedomiť, čo potrebuje alebo aj len tak prišiel na iné myšlienky. Najlepšie je si takýto čas alebo chvíľu naplánovať. Pomáha tiež zdieľanie svojho prežívania so svojím blízkym okolím. Nikto nechce v tomto období zostať sám a to myslím aj v rovine prežívania. Rozprávanie o tom, čo prežívame prináša úľavu a ak sme tým druhým vypočutí, tak to utužuje vzťah. Ďalšou pomocou môže byť podeliť sa o úlohy spojené s prípravou Vianoc. Tu mám namysli najmä rozvrhnúť jednotlivú prípravu medzi partnera, staršie deti, členov rodiny, ako napríklad nákup niektorých darčekov, varenie, pečenie, upratovanie a pod. To môže nielen znížiť mieru stresu ale dokonca aj utužiť vzťahy v rodine. Je dôležité sa na všetko, čo so sviatkami súvisí, pripraviť. To znamená dopredu plánovať. Keď vieme, že o mesiac budú Vianoce, tak je potrebné si vyčleniť na prípravu a nákupy čas. Veľa ľudí si necháva celú prípravu a nákup darčekov na poslednú chvíľu a to potom významne prispieva intenzite stresu. Toto plánovanie si vyžaduje určitú disciplínu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies