Taliban prepadol vojenskú hliadku: Český vojak sa stal hrdinom!

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 06:58 • 2 min
Taliban prepadol vojenskú hliadku: Český vojak sa stal hrdinom!

PRAHA - Povstalci z hnutia Taliban prepadli českých vojakov v Afganistane, keď sa vracali z nočnej hliadky na základňu Baghrám.

slovakia

left justify in out

Po zúrivom boji si jeden z českých vojakov vyslúžil od amerického veliteľa ocenenie za hrdinstvo, keď aj napriek svojim zraneniam bojoval ďalej a pomohol ostatným stiahnuť sa do bezpečia. Informácie dnes priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.
      

K incidentu došlo pred niekoľkými dňami, presný dátum však armáda nechce špecifikovať. Pri návrate jednotky z nočnej hliadky na základňu Baghrám, ktorej okolie českí vojaci strážia, sa kolóna obrnených vozidiel stala terčom dobre koordinovaného komplexného útoku povstalcov - tí pripravili na českých vojakov pascu.
      

Útok začali povstalci výstrelom ručného protitankového granátu, po ktorom nasledovali ďalšie. Na vozidlá sa zároveň zosypal dážď guliek z automatických zbraní, napísal web iDNES.cz. Druhé obrnené vozidlo v kolóne však zasiahol jeden protitankový granát.
      

Strelu zachytila ochranná sieť okolo vozidla a granát začal horieť. Vo veži obrneného vozidla bol vtedy ako strelec desiatnik J.K. Napriek hroziacemu nebezpečenstvu, horiacemu granátu a svištiacim guľkám neváhal opätovať paľbu proti útočníkom z guľometu vo veži. Po chvíli však jeho zbraň dostala zásah do krytu záveru a úlomky ho ľahko poranili na ruke a na tvári. On však bojoval ďalej.
      

Aj vďaka tomu sa napadnutej jednotke podarilo ujsť z bojiska do bezpečia. "Snažil som sa normálne urobiť to, čo treba a čo som mal nadrilované. Nepremýšľal som nad tým. Všetci sme robili to, na čo sme sa cvičili, a vďaka tomu všetko dopadlo dobre," povedal o útoku desiatnik J.K.
      

Profesionalitu českých vojakov vyzdvihol veliteľ amerického taktického útvaru, pod ktorý Česi patria - podplukovník Mark B. Sherkey ocenil českého vojaka za hrdinstvo v boji. "Ide o skutočného bojovníka a nebál by som sa s ním vydať do akejkoľvek časti Afganistanu," dodal.
      

Na americkej základni Baghrám pôsobí okolo 150 českých vojakov od vlaňajšieho novembra. Majú na starosti ochranu základne a 15-kilometrového pásma okolo nej. Základňa sa nachádza asi 40 kilometrov severne od hlavného mesta Kábul a je jednou z najväčších v krajine. Je kľúčovým strediskom pre logistickú podporu zahraničnej vojenskej misie ISAF, uviedol portál iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies