Taliansky premiér Letta: EÚ krízu v Grécku prehĺbila

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 08:07 • 2 min
Taliansky premiér Letta: EÚ krízu v Grécku prehĺbila

ATÉNY - Taliansky premiér Enrico Letta v pondelok vyčítal EÚ spôsob riešenia gréckej krízy. Brusel podľa neho tvrdými úspornými opatreniami prehĺbil recesiu a zhoršil nezamestnanosť na kontinente.

slovakia

left justify in out

"Európa počas posledných niekoľkých rokov v prípade Grécka bez pochýb urobila závažné chyby,“ povedal Letta počas návštevy Grécka, ktorého ekonomika sa už šiesty rok nachádza v recesii. "Načasovanie bolo zlé, nástroje boli zlé. Intervencie sa nepodnikli správnym spôsobom a v správny čas, a to krízu ešte zhoršilo,“ uviedol. Ide tak o jednu z najtvrdších oficiálnych kritík úverových podmienok, ktoré stanovila EÚ, Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF).

Ak by bol prístup Európy ku Grécku na začiatku odlišný, kríza by bola podľa neho iná, spôsobila by menšiu finančnú katastrofu a viedla by k miernejšiemu prepúšťaniu v Európe. Letta už viackrát vyzval Európu, aby sa sústredila skôr na rast a tvorbu pracovných miest, než čisto na rozpočtové škrty. Na spoločnej tlačovej konferencii so svojím gréckym náprotivkom Antónisom Samarásom uviedol, že ľudom v zadlžených krajinách južnej Európy musí byť jasné, že obete, ktoré sa od nich požadujú, zlepšia ich životy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies