Taliani nesúhlasia s premršteným deficitom Monte dei Paschi, ktorý odhadla ECB

NETKY.SK • 29 December 2016, 16:41 • 2 min
Taliani nesúhlasia s premršteným deficitom Monte dei Paschi, ktorý odhadla ECB

RÍM - Taliansko kritizovalo Európsku centrálnu banku (ECB) v súvislosti s rozhodnutím o tom, koľko peňazí potrebuje finančný inštitút Monte dei Paschi di Siena (MPS).

slovakia

left justify in out

Oznámenie ECB, že Monte dei Paschi potrebuje viac peňazí, než sa očakávalo, prekvapilo premiéra Paola Gentiloniho. ECB v pondelok (26. 12.) uviedla, že kapitálová diera tretej najväčšej talianskej banky Monte dei Paschi predstavuje 8,8 miliardy eur, pričom pôvodne sa počítalo len s 5 miliardami eur.

 

ECB mala jasnejšie vysvetliť, prečo takmer zdvojnásobila kapitálový deficit Monte dei Paschi, ktorú zachraňuje štát, uviedol taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Padoan prekvapivo kriticky komentoval rozhodnutie ECB, ktoré bolo podľa neho výsledkom "veľmi rigidného" hodnotenia rizikového profilu banky.

 

"Bolo by veľmi užitočné, ak nie milé, keby sme mali viac informácií od ECB o kritériách, ktoré viedli k tomuto hodnoteniu," povedal Padoan v rozhovore pre denník Il Sole 24 Ore. Dodal však, že rozhodnutie ECB nie je možné spochybňovať.

 

Vyššie kapitálové potreby zvýšili náklady štátu na záchranu najstaršej banky na svete, ktorá nedokázala získať dostatok kapitálu od súkromných investorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies