Systém skráteného pracovného úväzku je v Rakúsku v novom roku znovu aktuálny

NETKY.SK • 3 Január 2015, 13:05 • 2 min
Systém skráteného pracovného úväzku je v Rakúsku v novom roku znovu aktuálny

VIEDEŇ - Téma úpravy systému práce zamestnancov na skrátený pracovný úväzok ("kurzarbeit") sa v Rakúsku v novom roku rýchlo prediera do centra pozornosti. Informuje o tom agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Kým v novembri malo v podnikoch znížený mesačný pracovný úväzok 3500 osôb, na konci decembra ich bolo o 400 viac. Systém sa teraz využíva v 20 firmách.
      

Šéf Služby pracovného trhu Rakúska (AMS) Herbert Buchinger odhaduje, že sa tento rok dostane do systému skráteného pracovného úväzku v krajine možno až 10.000 osôb.
      

Združenie priemyslu Rakúska (IV) žiada vládu, aby reagovala na najnovší neradostný vývoj na trhu práce krokmi na zlepšenie pravidiel systému "kurzarbeit". Generálny tajomník IV Christoph Neumayer uviedol, že vzhľadom na zložitý stav konjunktúry sú úpravy nevyhnutné.
      

Neumayer upozornil na to, že opatrenia, ktoré sa pre systém prijali v minulých rokoch počas finančnej a hospodárskej krízy, boli časovo obmedzené a koncom minulého roka ich časť stratila platnosť.
      

Združenie priemyslu žiada, aby sa opatrenia na zmeny v systéme skráteného pracovného úväzku prijali pružne už teraz. Požiadavka súvisí s tým, že prognózy vývoja konjunktúry nepredpokladajú skoré zlepšenie jej terajšieho trendu. V dôsledku toho sa tlak na pracovnom trhu bude zvyšovať. Spoločným cieľom by malo byť zachovanie úrovne zamestnanosti aspoň na súčasnej úrovni.
      

Zamestnávateľská sféra žiada spružniť aj systém pravidiel pre pracovný trh. Podľa Neumayera sú také zásahy naliehavo dôležité.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies