Sýrski utečenci v Uruguaji protestujú za to, aby mohli krajinu opustiť

NETKY.SK • 8 September 2015, 08:56 • 2 min
Sýrski utečenci v Uruguaji protestujú za to, aby mohli krajinu opustiť

MONTEVIDEO - Skupina sýrskych utečencov, ktorým vlani ponúkol bezpečné útočisko Uruguaj, dnes protestovala pred tamojším prezidentským palácom za to, aby im uruguajské orgány povolili opustiť túto juhoamerickú krajinu.

slovakia

left justify in out

Uruguaj vlani v októbri prijal päť rodín sýrskych utečencov - spolu 42 ľudí. Dve z týchto rodín protestujú, úrady im podľa nich nasľubovali viac, ako im môžu poskytnúť. Sýrčania tvrdia, že život v Uruguaji je nákladný a v nie sú tam pracovné príležitostí, informovala tlačová agentúra AP.

 

Otec jednej z protestujúcich rodín, Máhir Aldís, povedal, že chcú odcestovať nazad do Sýrie alebo do Libanonu a že on a jeho príbuzní budú pokračovať v proteste pred prezidentským palácom, kým ich úrady neodvezú na letisko.

Aldísova rodina sa vrátila pred týždňom do Montevidea po neúspešnom pokuse odcestovať do cudziny. Pred príchodom do Uruguaja strávili 20 dní na letisku v tureckom Istanbule, kde im podľa muža tvrdili, že "Uruguaj je niečo iné, ale klamali nám".

 

Jeho rodina žije v uruguajskom prístavnom meste Piriápolis. Tamojšie úrady riešili sťažnosť, že rodičia neposielajú dcéry do školy, ale to už vyriešili.

 

Rodina Ášiblíovcov prišla pred prezidentský palác s kuframi a taškami, do ktorých si zbalila všetky veci. Do metropoly pricestovali z malého uruguajského mesta Juan Lacaze, vzdialeného od Montevidea 120 kilometrov. "Povedali nám množstvo vecí, ktoré nie sú pravda. Hovorili, že táto krajina je lacná a je drahá. Peniaze nestačia. Nie je tu práca."

 

Za vlády bývalého prezidenta Josého Mujicu Uruguaj pôvodne súhlasil s prijatím 120 sýrskych utečencov. Minister zahraničných vecí Rodolfo Nin Novoa povedal, že druhá skupina so siedmimi rodinami pricestuje do krajiny tento rok. Minister odmietol kritické slová niektorých spoluobčanov, ktorí tvrdia, že by Uruguaj už nemal prijať ďalších utečencov.

 

Prezident Tabaré Vázquez, ktorý sa ujal funkcie v marci, vo svojom inauguračnom príhovore povedal, že je potrebná "hlboká analýza", kým sa Uruguaj rozhodne prijať ďalších sýrskych utečencov.

 

Podľa vyjadrenia OSN od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 ušli do zahraničia vyše štyri milióny sýrskych utečencov, čo je najväčší počet z akejkoľvek krízy za takmer 25 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies