Sýria protestovala proti evakuácii tureckých vojakov

NETKY.SK • 22 Február 2015, 14:28 • 2 min
Sýria protestovala proti evakuácii tureckých vojakov

DAMASK - Sýrska vláda dnes označila za akt otvorenej agresie operácia tureckej armády, v rámci ktorej jej príslušníci evakuovali zo sýrskeho územia 38 vojakov strážiacich hrobku Süleymana Šaha, starého otca zakladateľa Osmanskej ríše Osmana I. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení, ktoré odvysielala sýrska štátna televízia, sa uvádza, že turecká vláda síce o pripravovanej akcii sýrsky konzulát v Istanbule informovala, ale spustila ju bez toho, aby počkala na súhlas Sýrie.
      

Operácia, ktorej sa zúčastnili turecké tanky, bezpilotné lietadlá a niekoľko stoviek vojakov, bola prvým takýmto zásahom tureckej armády na sýrskom území od začiatku sýrskej občianskej vojny, ktorá trvá už viac ako štyri roky.
      

Podľa vylásenia tureckej armády počas zásahu nedošlo k žiadnym bojovým stretom, avšak pri nehode v priebehu akcie zahynul jeden vojak. 
      

Všetkých 38 vojakov, ktorí hrobku strážili, sa podarilo dostať do bezpečia. Süleymanove telesné pozostatky prepravili tureckí vojaci na iné miesto v Sýrii.
      

Süleymanova hrobka je výsostným územím Turecka od roku 1921. Pôvodne sa nachádzala neďaleko stredovekého hradu Kalat Džabar, odkiaľ ju začiatkom 70. rokov presťahovali, pretože ju začala ohrozovať stúpajúca hladina priehrady vybudovanej na rieke Eufrat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies