Svojrázny Lino Ventura odmietal zvyšovať hlas, aj tak bodoval u divákov

NETKY.SK • 13 Júl 2014, 13:13 • 2 min
Svojrázny Lino Ventura odmietal zvyšovať hlas, aj tak bodoval u divákov

PARMA - Francúzsky filmový herec talianskeho pôvodu Lino Ventura predstavoval na plátne silných, drsných a neústupných gangstrov a neskôr policajných inšpektorov.

slovakia

left justify in out

Za drsnosťou sa však skrýval láskavý a pokorný človek. V pondelok 14. júla uplynie 95 rokov od jeho narodenia.
     

Hrával prevažne v talianskych a francúzskych filmoch s témou boja proti mafii. Počas svojej hereckej kariéry nakrútil okolo 70 filmov. Hral po boku hercov zvučných mien ako Jean Gabin, Jean-Paul Belmondo, Brigitte Bardotová a mnohých iných.
      

Herectvo nikdy neštudoval, napriek tomu stvárnil množstvo ťažkých filmových charakterov. Nehral vo všetkých ponúknutých filmoch, scenáre si vyberal a rád upravoval dialógy. Vo svojich úlohách odmietal zvyšovať hlas. "Keď hrám, hovorím ako v živote a v živote nerevem. To je prejav slabosti," hovoril.
      

Do úloh ho predurčovala jeho atletická postava a boxersky sformované črty tváre. Jeho gangstri i komisári však majú mnoho spoločného: individualitu, svojrázne vyhranený zmysel pre česť.
      

Ventura nehrával v mileneckých úlohách. Ako sa vyjadril na túto tému: "Nemohol by som predstavovať nejakého Dona Juana, iste by sa všetci pobavili. Stačí sa na mňa pozrieť a každý hneď pochopí, že to nie je pre mňa. Hoci je napríklad Ava Gardnerová ženou celkom podľa môjho vkusu, na plátne by som vedľa nej vyzeral ako surovec". Obhajoval zdržanlivosť a silu náznaku, tvrdil, že pozná sto iných výrazov citu, ako je príliš často zneužívané bozkávanie.
      

Charakter mnohých jeho filmových postáv predznamenalo jeho trpké detstvo. Narodil sa ako Angelo Borrini v talianskej Parme 14. júla 1919, odkiaľ sa jeho rodičia pre nedostatok financií presťahovali do Francúzska, kde sa malý, osem až deväťročný chlapec aj päsťami bránil, keď sa mu deti posmievali, že nevie dobre po francúzsky.
      

Aby prispel do rodinného rozpočtu chudobnej rodiny, začal veľmi skoro pracovať. Ako desaťročný sa zamestnal v cestovnej kancelárii. V druhej svetovej vojne ho povolali do horskej jednotky v Taliansku, odtiaľ ušiel a skrýval sa vo Francúzsku. Po vojne prešiel mnohými zamestnaniami, až sa nakoniec začal profesionálne venovať športu, zápaseniu vo voľnom štýle. Keď sa pri športe vážne zranil, musel ho zanechať a začal sa živiť ako manažér a organizátor zápasov.
      

Lino Ventura sa uviedol na striebornom plátne v roku 1954 vo francúzsko-talianskom filme Grisbi (Nesiahajte na prachy) - a to rovno po boku takých hercov ako Jean Gabin či herečka Jeanne Moreau. Medzi jeho najznámejšie filmy patria Le Clan des Siciliens (Sicílsky klan, 1969), Valachi Papers (Valachiho svedectvo, 1972), L'Emmerdeur (Dotieravý chlap, 1973), The Medusa Touch (Dotyk medúzy, 1978). Vo filme Les Misérables (Bedári, 1982), nakrútenom podľa románu Victora Huga, ho bolo tiež možno vidieť v hlavnej úlohe bývalého galejníka Jeana Valjeana.
      

Napriek svojej dobrej fyzickej a psychickej kondícii - a na prekvapenie všetkých - zomrel Lino Ventura náhle na srdcový infarkt 22. októbra 1987 v Saint-Cloud vo Francúzsku. Dožil sa 68 rokov.
      

Mal štyri deti, z toho jedno dievčatko bolo mentálne postihnuté. Na pomoc podobným deťom založil Ventura nadáciu Snežienka, ktorej so svojou manželkou do konca života aj finančne pomáhal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies