Svetovou jednotkou v dovoze plynu by sa tento rok mala stať Čína

NETKY.SK • 3 Január 2018, 09:30 • 2 min
Svetovou jednotkou v dovoze plynu by sa tento rok mala stať Čína

SINGAPUR - Úsilie čínskej vlády riešiť problém znečisťovania ovzdušia by malo už tento rok viesť k zmene v rebríčku najväčších dovozcov zemného plynu na svete. Novým globálnym lídrom v tejto oblasti by sa v roku 2018 mala stať práve Čína, ktorá tak z prvej pozície vytlačí Japonsko.

slovakia

left justify in out

Čína už pozíciu najväčšieho dovozcu v oblasti komodít zastáva, a to v prípade ropy a uhlia. Vzhľadom na vysoké znečistenie ovzdušia v mnohých čínskych mestách však Peking pracuje na obmedzení využívania uhlia ako energetického zdroja.

 

Čo sa týka spotreby zemného plynu, je Čína na 3. mieste na svete po USA a Rusku. Z celkovej spotreby však musí okolo 40 % dovážať.

 

Na základe dostupných údajov spracovaných agentúrou Reuters dosiahol dovoz zemného plynu do Číny prostredníctvom plynovodov a vo forme skvapalneného plynu (LNG) v roku 2017 predbežne viac než 67 miliónov ton. Ak sa odhad potvrdí, bude to znamenať rast dovozu oproti roku 2016 o viac než 25 %. Dovoz samotného LNG vzrástol o viac než 50 %. Údaje sú zatiaľ neúplné, nakoľko ešte nie sú k dispozícii údaje za december.

 

Čína je v dovoze plynu zatiaľ za Japonskom s ročným objemom importu okolo 83,5 milióna ton. Japonsko dováža surovinu výhradne vo forme LNG. V určitých obdobiach sa však Pekingu podarilo Japonsko prekonať, a to v septembri a novembri. Podľa analytikov bude tento trend pokračovať a za rok 2018 by už Čína mala Japonsko z celoročného pohľadu prekonať. Čo sa však týka dovozu výhradne LNG, Japonsko by si malo post najväčšieho dovozcu na svete udržať zhruba do roku 2028, predpokladajú analytici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies