Švédsko zmenilo svoju azylovú politiku: Stratilo sa im viac ako 14-tisíc utečencov

NETKY.SK • 30 November 2015, 18:30 • 2 min
Švédsko zmenilo svoju azylovú politiku: Stratilo sa im viac ako 14-tisíc utečencov

ŠTOKHOLM – Švédsko taktiež nezvláda masový prílev migrantov. Minulý týždeň preto sprísnilo svoju azylovú politiku a posilnilo pohraničnú stráž. V dôsledku týchto opatrení sa „stratilo“ viac ako 14-tisíc migrantov.

slovakia

left justify in out

Švédsky úrad pre migráciu rozhodol, že z krajiny vyhostí 21748 cudzincov. Z nich je však 14140 ľudí evidovaných ako „hľadaných“. Polícia nevie, kde sa nachádzajú. „Jednoducho nevieme, kde sa nachádzajú,“ povedal pre server The Local šéf švédskej pohraničnej polície.

 

Ľudia, ktorých chcú švédske úrady deportovať, spadajú do kategórie ekonomických migrantov. Podľa švédkych úradov nie sú v takej životnej situácii, aby získali právo na azyl. Polícia zatiaľ nevie, kde sa utečenci nachádzajú.

Polícia si myslí, že sa nachádzajú v utečeneckých štvrtiach, alebo odišli do neďalekých krajín. Polícia však nemá na hľadanie týchto utečenov dostatok ľudí.

 

Web The Local pripomína, že táto situácia sa dala predvídať. Švédsko minulý rok rozhodlo o vyhostení neúspešných žiadateľov o azyl. Vtedy och dobrovoľne odišlo 41%.

 

Utečenci sa však nemusia vrátiť naspäť do rodnej zeme – podľa švédskeho úradu pre migráciu majú byť navrátení na základe tzv. Dublinského systému. Ten utečencom umožňuje požiadať o azyl v prvej bezpečnej zemi schengenského pristoru, do ktorej vstúpia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies