Švédsko bude mať čoskoro menšinovú vládu sociálnych demokratov a zelených

NETKY.SK • 27 September 2014, 16:51 • 2 min
Švédsko bude mať čoskoro menšinovú vládu sociálnych demokratov a zelených

ŠTOKHOLM - Švédsko bude mať už čoskoro novú - menšinovú - vládu. Severskú krajinu bude riadiť vláda, ktorú vytvoria Švédska sociálnodemokratická robotnícka strana (SAP), víťazný subjekt parlamentných volieb 14. septembra a Strana zelených (MP), s ktorou líder sociálnych demokratov a budúci premiér Stefan Löfven začal krátko po hlasovaní rokovania o vytvorení koaličného kabinetu.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informujú švédske médiá, obe strany, ktoré vo voľbách získali celkove 38 percent odovzdaných hlasov, nebudú mať väčšinu v zákonodarnom zbore a vytvoria menšinovú vládu.
      

Stefana Löfvena by podľa aktuálnych správ zo Štokholmu mali do funkcie predsedu švédskej vlády vymenovať vo štvrtok, o deň neskôr by mal potom nový premiér predstaviť zloženie svojho kabinetu.
      

Prvou veľkou výzvou, ktorá čaká na nového premiéra, bude schválenie budúcoročného štátneho rozpočtu.
      

Löfven však zostáva optimistom a vyjadril sa, že verí v podporu vlády zo strany parlamentu a v prijatie návrhu rozpočtu poslancami. Na to však bude musieť získať podporu niektorého z poslancov doterajšej stredopravej koalície premiéra Fredrika Reinfeldta alebo komunistických zákonodarcov.
      

Löfven, ktorý za svoje priority označil riešenie problému nezamestnanosti a klesajúcej úrovne švédskeho školstva, už skôr vylúčil možnosť spolupráce s protiimigračnou stranou Švédski demokrati (SD), ktorá si vo voľbách posilnila postavenie. Svoj odmietavý postoj zdôvodnil diametrálnymi rozdielmi v hodnotách jeho strany a SD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies