Švédi a Švajčiari po prvých dvoch dueloch na šampionáte bez inkasovaného gólu

NETKY.SK • 15 Máj 2023, 14:45 • 2 min
Švédi a Švajčiari po prvých dvoch dueloch na šampionáte bez inkasovaného gólu

RIGA / TAMPERE - Švajčiari a Švédi sú zatiaľ na 86. majstrovstvách sveta stopercentní a v prvých dvoch dueloch neinkasovali gól. Severania triumfovali v A-skupine nad Nemeckom 1:0 a Rakúsko zdolali hladko 5:0. Švajčiari si poradili so Slovinskom vysoko 7:0 a zvíťazili aj nad Nórskom 3:0.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hokejisti Švajčiarska a Švédska sú na 86. majstrovstvách sveta zatiaľ stopercentní a v prvých dvoch dueloch neinkasovali gól. Severania triumfovali v A-skupine nad Nemeckom 1:0 a Rakúsko zdolali hladko 5:0. Švajčiari si poradili so Slovinskom vysoko 7:0 a zvíťazili aj nad Nórskom 3:0.

 

Mužstvo Patricka Fischera po prvý raz od roku 1939 nedostalo vo svojich úvodných dvoch stretnutiach na svetovom šampionáte gól. Čisté konto si pripísali brankári Leonardo Genoni aj Robert MayerŠvajčiari síce proti Nórsku viedli 2:0 po prvej tretine, no duel bol napínavý až do samého záveru, keď Nino Niederreiter poistil triumf gólom do prázdnej bránky. "Chceli sme zápas rozhodnúť o niečo skôr, ale je dobré vedieť, že aj v tesných dueloch sa držíme svojej hry. Sme dobre organizovaný defenzívny tím a máme dvoch skvelých brankárov," povedal švajčiarsky útočník Christoph Bertschy. Doplnil ho Dario Simion, ktorý otvoril skóre duelu proti Nórom: "Myslím si, že každý je odhodlaný hrať dobre v obrane, dokonca aj útočníci, a preto nám to funguje." S plným počtom bodov a skóre 10:0 sú na čele "slovenskej" B-skupiny. Švajčiari majú v pondelok voľno a v utorok od 19.20 h ich čaká Kazachstan. Nastúpiť by mal aj útočník Kevin Fiala z Los Angeles. Dvadsaťšesťročný krídelník sa predstaví na svojom piatom svetovom šampionáte. Mužstvo posilnia aj obranca Jonas Siegenthaler a útočník Nico Hischier z New Jersey. Devils vypadli v 2. kole play off NHL s Carolinou 1:4 na zápasy. Naopak, Timo Meier nepríde, keďže mu končí zmluva, a brankár Akira Schmid nedostal pre zranenie od svojho klubu povolenie. V stretnutí proti Nórsku sa zranil Calvin Thürkauf a lekárske vyšetrenia v nemocnici potvrdili podozrenie na problémy s ramenom. Pre dvadsaťpäťročného útočníka Lugana sa tak šampionát predčasne skončil.

 

highlighty napínavého zápasu Švajčiarsko - Nórsko

 

"Tre Kronor" počas 120 minút tiež neinkasovali a potvrdili papierové predpoklady v úvodných dueloch. Dvadsaťročný brankár Jesper Wallstedt zažil proti Rakúsku víťaznú premiéru okorenenú čistým kontom na pôde MS. "Myslím si, že celý tím hral veľmi dobre. Mal som pocit, že väčšinu zápasu sme kontrolovali hru a držali sme puk čo najviac v ich pásme. Nedávali sme im veľa šancí na skórovanie," uviedol Wallstedt, ktorý chytal v tejto sezóne za Iowa Wild v AHL. Pochválil ho aj kapitán Jakob Silfverberg: "Bol to pre neho pomalý štart, keď prvý ťažký zákrok mal asi po desiatich minútach. Na konci prvej časti nás však podržal. Tímu to dodáva veľké sebavedomie, že máme dvoch kvalitných brankárov." Švédi na rozdiel od duelu s Nemeckom, ktorí rozhodli až v tretej tretine, vstúpili do zápasu s Rakúskom gólom už v 4. minúte. Pär Lindholm tečoval strelu Jonatana Berggrena a brankár Bernhard Starkbaum nemal šancu. V tretej tretine sa presadil aj Leo Carlsson, keď zvýšil na 4:0. Osemnásťročný útočník figuruje vysoko v rebríčkoch odborníkov pred nadchádzajúcim draftom NHL. "Myslím si, že v našom prvom zápase bol každý trochu nervózny, ale dosiahli sme víťazstvo. Ak hráme rýchlo s pukom, vieme si vytvoriť šance a streliť góly. Hráme dobrý hokej a teším sa, čo dokážeme ďalej," zhodnotil Alexander Nylander. V pondelok čaká Švédov na šampionáte severské derby s domácim Fínskom.

 

highlighty zápasu Švédsko - Rakúsko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies