Švajčiarsky parlament zamietol návrh na pozastavenie udeľovania azylu

NETKY.SK • 10 September 2015, 10:06 • 2 min
Švajčiarsky parlament zamietol návrh na pozastavenie udeľovania azylu

BERN - Švajčiarsky parlament zamietol v stredu výraznou väčšinou návrh, aby tamojšie úrady najmenej na rok pozastavili udeľovanie azylu cudzincom. Opatrenie presadzované národno-konzervatívnou Švajčiarskej ľudovej strany (SVP) v hlasovaní podporilo 48 poslancov, ďalších 103 však bolo proti, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Návrh na pozastavenie výkonu azylového práva v rozprave švajčiarskej Národnej rady vyvolal ostrú kritiku. Podľa SVP, ktorá má vo Švajčiarsku najvyššiu podporu medzi voličmi, by mala spolková vláda najmenej na rok čiastočne pozastaviť platnosť azylových zákonov. Úrady by tak v danom období nemohli otvárať žiadne ďalšie azylové konania alebo komukoľvek priznávať štatút utečenca.

 

SVP taktiež presadzuje obnovenie systematických kontrol na štátnych hraniciach, v prípade nutnosti aj s pomocou armády. Svoje návrhy zdôvodňuje tým, že Švajčiarsko už roky prijíma príliš mnoho žiadateľov o azyl a v období veľkých presunov utečencov v Európe by mohlo čeliť náhlemu zosilneniu tohto prílevu.

 

Švajčiarske ľavicové strany predložený návrh skritizovali ako "neľudský" a obvinili SVP z vyvolávania nenávisti voči cudzincom v rámci kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 18. októbra. Od myšlienky pozastaviť udeľovanie azylu sa dištancovali taktiež liberálni a kresťanskodemokratickí politici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies