Švajčiarske hodinky vo finále po 78 rokoch!

NETKY.SK • 19 Máj 2013, 06:49 • 2 min
Švajčiarske hodinky vo finále po 78 rokoch!

ŠTOKHOLM - Vo finále 77. majstrovstiev sveta v hokeji sa v nedeľu o 20.30 v Štokholme stretnú reprezentanti Švédska a Švajčiarska. Hokejisti Švajčiarska rozhodli o svojom historickom postupe sobotňajším semifinálovým víťazstvom 3:0 nad USA. Isté už tak majú minimálne striebro, ktoré vybojovali naposledy v roku 1935.

slovakia

left justify in out

Po úspechu hladní Helvéti prevýšili súpera najmä rýchlostne. V obrane kompaktní a v útoku kombinačne vyspelí Švajčiari podali obetavý výkon, po ktorom dosiahli jeden z najväčších úspechov v ich hokejovej histórii. O ich góly sa postarali útočníci Nino Niederreiter, Julian Walker a Reto Suri, ktorý spečatil triumf v závere do prázdnej americkej bránky. Výborným výkonom sa blysol brankár Reto Berra, ktorý zlikvidoval 29 striel súpera a udržal si čisté konto.

Zverenci trénera Seana Simpsona tak stále nepoznajú na MS premožiteľa. V deviatich vystúpeniach im zobrali jediný bod Kanaďania, ktorých hráči spod Álp zdolali v základnej skupine až po samostatných nájazdoch.

Švajčiari získajú svoju prvú medailu po dlhočizných 60 rokoch, naposledy sa z cenného kovu tešili na MS 1953, keď na domácom ľade skončili na treťom mieste. Je to ich vôbec prvá finálová účasť, od kedy svetové šampionáty vrcholia play off formátom. K jednému striebru a ôsmim bronzom majú v nedeľu šancu pridať historické zlato.

Američania síce tretí titul do svojej zbierky nepridajú, stále však môžu získať prvú medailu po deviatich rokoch. Ich posledný cenný kov sa datuje do roku 2004, keď v Prahe v súboji o bronz zdolali Slovensko 1:0 po samostatných nájazdoch. Zverenci trénera Joea Sacca narazia v nedeľu o 16.00 v zápase o tretie miesto na Fínsko. 

Za najlepších hráčov švajčiarskeho tímu na turnaji vyhlásili brankára Martina Gerbera, obrancov Romana Josiho a Mathiasa Segera. Najlepšími hráčmi na americkej strane boli obranca Justin Faulk a útočná dvojica Paul Šťastný a Craig Smith.

semifinále

Švajčiarsko - USA 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)


Góly: 31. Niederreiter (Plüss), 51. Walker (Moser, Furrer), 60. Suri (Niederreiter). Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Jeřábek (ČR) - Carlson (Kan.), Salminen (Fín.), vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 7136 divákov.

Švajčiarsko: Berra – Vauclair, Seger, Blum, von Gunten, Blindenbacher, Furrer, Josi, Diaz – Niederreiter, Plüss, Moser – Ambühl, Gardner, Suri - Bodenmann, Cunti, Hollenstein – Bieber, Trachsler, Walker

USA: Gibson - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Ch. Butler, Petry, Trouba, McBain - Moss, Šťastný, Smith - Oshie, Stapleton, Galchenyuk - Gionta, Thompson, Carter - Palushaj, Bjugstad, Kristo

Priebeh zápasu


Švajčiari sa od úvodu zahryzli do súpera a v úvodných desiatich minútach diváci v riedko zaplnenej Globe Aréne nestačili rátať ich šance. Už v 46. sekunde trafil hornú žŕdku americkej bránky Walker, vzápätí skúsený Plüss dvakrát zblízka nebezpečne dorážal pred Gibsonom a ten si vydýchol potom aj pri nájazde Niederreitera, ktorému pri forhendovej kľučke ušiel puk z čepele. Hráči spod Álp boli v prvej tretine podstatne aktívnejší, keď súpera prevýšili najmä korčuliarsky a kombinačne. Brankár USA si však držal čisté konto aj po príležitostiach Bodenmanna, Ambühla, Suriho, Gardnera i bekhende Cuntiho. Za Američanov hrozil iba Oshie a Moss, pomer striel 18:9 v prospech Helvétov však hovoril jasnou rečou. Druhú tretinu odštartovala žŕdka Mosera, ktorá naznačila, v koho réžii sa bude odvíjať toto dejstvo. Finálový sen priblížil Švajčiarom v polovici stretnutia Niederreiter, ktorý po prečíslení 2 na 1 a prihrávke Plüssa strelou švihom zlomil čaro Gibsona - 1:0. Hra sa potom otvorila a útoky sa začali prelievať z jednej strany na druhú. V 33 min. sa brankár Berra zapotil pri strelách Cartera a Carlea, na opačnej strane mohol zvýšiť švajčiarsky náskok Vauclair. Ten istý hráč zahodil tutovku aj začiatku tretej tretiny, v presilovke 5 na 3 Gibson obral o gól aj Bodenmanna. Američania zrovnali krok, s pohybom súpera však mali naďalej veľké problémy. V 48. min Moss na dvakrát nepretlačil puk za Berrov chrbát, švajčiarskeho brankára následne zachránila žŕdka. Nepremenená šanca mohla zámorský tím mrzieť, v 50. min totiž zabudla americká obrana na Walkera, ktorý v nájazde delovkou prepálil Gibsona - 2:0. Americká hra vabank v závere už nepriniesla úspech, 19 sekúnd pred koncom spečatil víťazstvo Švajčiarov do opustenej americkej bránky Suri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies