Suma základnej zložky mzdy profesionálneho rodiča sa zvýši na 1034 eur

NETKY.SK • 9 August 2023, 10:40 • 2 min
Suma základnej zložky mzdy profesionálneho rodiča sa zvýši na 1034 eur

Bratislava-Na rokovaní členov vlády SR budú schvaľovať aj nový superpočítač

slovakia

left justify in out

Zvýšené životné náklady valcujú Slovákov v každej oblasti. Každý si pomáha, ako sa dá. Občas príde na pomoc aj štátny aparát. Členovia vládneho kabinetu sa tentoraz chcú postarať o zvýšenie základnej zložky mzdy profesionálneho náhradného rodiča. Túto zodpovednú prácu vykonávajú náhradní rodičia pre deti, ktoré nevyrastali vo svojej pôvodnej rodine. Venujú im celodennú starostlivosť, aby nepocítili absenciu biologického rodiča. Práve týmto profesionálom plánujú od 1. septembra 2023 zdvihnúť mzdu. Členovia vlády budú na augustovom rokovaní schvaľovať aj preplatenie nákladov za záchranné práce samosprávam i novelu nariadenia o sprístupňovaní rádiových zariadení na trhu.

 

Podľa informácií z TASR by sa mala zvýšiť suma základnej zložky mzdy profesionálneho náhradného rodiča o 10 % na 1034 eur mesačne. Vyplýva to z návrhu nariadenia, ktorým sa bude v stredu 9. augusta 2023 zaoberať vláda.

 

Kabinet premiéra Ľudovíta Ódora bude tiež rozhodovať o schválení dohody so Švajčarskom či o preplatení nákladov za záchranné práce samosprávam. Slovensko by malo dostať od Švajčiarska príspevok vo výške 44,2 milióna švajčiarskych frankov (CHF) (46 miliónov eur). Vyplýva to z návrhu na uzavretie Rámcovej dohody medzi vládou Slovenskej republiky a Švajčiarskou federálnou radou o implementácii druhého Švajčiarskeho príspevku vybraným členským štátom Európskej únie na zníženie hospodárskych a sociálnych rozdielov v rámci Európskej únie.

 

Členovia vlády by mali prerokovať aj novelu nariadenia o sprístupňovaní rádiových zariadení na trhu. Tá prinesie zjednotenie nabíjačiek na nové mobilné telefóny, tablety či digitálne fotoaparáty. Od od 28. decembra tohto roka by mali mať mať výhradne nabíjacie konektory typu USB – C okrem laptopov, ktoré sa budú musieť novým pravidlám prispôsobiť do 28. apríla 2026.

 

Ďalšími bodmi programu rokovania vlády sú aj rozhodnutie o poskytnutí prostriedkov z plánu obnovy na vybudovanie nového superpočítača Centru spoločných činností Slovenskej akadémie vied (SAV) či preplatenie 2,6 milióna eur dotknutým samosprávam za záchranné práce počas 157 mimoriadnych situácií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies