Sulík sa podpisom pridal k iniciatíve Štrngám za zmenu

NETKY.SK • 1 Február 2016, 13:12 • 2 min
Sulík sa podpisom pridal k iniciatíve Štrngám za zmenu

BRATISLAVA - Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík dnes na stretnutí s predstaviteľmi iniciatívy Štrngám za zmenu podpísal verejný záväzok, že SaS bude po marcových voľbách aktívne presadzovať prijatie protikorupčných návrhov

slovakia

left justify in out

Iniciatíva Štrngám za zmenu si nechala pred parlamentnými voľbami vypracovať reprezentatívny prieskum, v ktorom sa pýtala ľudí, či si myslia, že zákony na Slovensku sú prijímané tak, aby hájili verejný záujem a napĺňali spravodlivosť. Väčšina ľudí (57 percent) si myslí, že to tak nie je.

 

Až 89% ľudí si myslí, že je správne, ak úradné osoby, ako sú verejní činitelia, politici a osoby, ktoré majú právo rozhodovať o nakladaní s majetkom štátu, majú povinnosť zverejňovať všetky finančné a nefinančné dary prijaté v súvislosti so svojím postavením alebo funkciou. Iniciatíva vytvorila konkrétne návrhy, ako zvýšiť vymožiteľnosť práva a obmedziť možnosť obchádzania pravidiel mocnými.

 

Kľúčové zmeny sa týkajú odpolitizovania polície, zabránenia vplyvu na prokurátorov, tlaku na zvyšovanie zodpovednosti sudcov, sfunkčnenia Najvyššieho kontrolného úradu SR, odkrývania schránkových firiem a zabránenia ovplyvňovania verejných činiteľov rôznymi darmi.


„Veľmi oceňujem túto iniciatívu. Teší ma, že nie sme sami, ktorí upozorňujú na korupciu v našom štáte. Súhlasíme so znením tohto verejného záväzku v plnom rozsahu,“ povedal Sulík. Poslanec a tímlíder liberálov pre školstvo Martin Poliačik je rád, že občiansky sektor prichádza nielen s pobádaním politikov k zmene, ale aj s konkrétnymi odborne vypracovanými návrhmi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies