Súd uvalil účastníkovi podvodu s diaľničnými nálepkami ďalší trest

NETKY.SK • 16 August 2016, 17:04 • 2 min
Súd uvalil účastníkovi podvodu s diaľničnými nálepkami ďalší trest

BANSKÁ BYSTRICA – Peňažný trest štyristo eur za prečin nadržovania uložil dnes sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici pre 54-ročného Milana Malčovského zo Serede.

slovakia

left justify in out

Ten priznal, že napísal na Krajský súd v Banskej Bystrici list v snahe pomôcť kamarátovi Ľubomírovi Štrbkovi počas procesu za podvod s diaľničnými nálepkami v nominálnej hodnote 398 327 eur (vyše dvanásť miliónov korún). Ukázalo sa však, že Malčovského tvrdenia neboli pravdivé a prokurátor ho žaloval za prečin nadržovania. Malčovského priznanie sudca zohľadnil pri ukladaní trestu. Rozsudok je právoplatný, pretože prokurátor i Malčovský sa odvolania vzdali.


Podvod s diaľničnými nálepkami rozbehol Ľubomír Štrbka zo Šoporne ako organizátor a spolupáchateľ. Koncom roka 2006 nahovoril spolužiaka Milana Malčovského, aby spolu s Mariánom Hřebíčkom šli do Bratislavy a vo firme OMV Slovensko prevzali dohodnutý počet diaľničných nálepiek na rok 2007. Malčovskému dal Štrbka pečiatku istej trenčianskej spoločnosti a falošné poverenie tejto firmy pre Hřebíčka. V sídle firmy potom Hřebíček prevzal diaľničné nálepky v nominálnej hodnote vyše 2,1 milióna korún, pričom sa preukázal falošným výpisom z účtu zastupovanej firmy, svedčiacim, že suma za nálepky bola v ten deň poukázaná na účet OMV Slovensko. Nálepky ešte v ten deň dali Štrbkovi.


O dva dni nato poslal Štrbka svoje „nálepkové komando“ do Banskej Bystrice, kde podobným spôsobom „kúpili“ diaľničné nálepky v nominálnej hodnote 6,7 miliónov korún od firmy TEN Expres Slovakia. Identický postup zvolil Štrbka aj po Vianociach, keď z Malčovského urobil konateľa spoločnosti AUTO-PEGAS Gbely, ktorý pod falošným menom a s nepravými dokladmi o firme dohodol odber diaľničných nálepiek v nominálnej hodnote bezmála 3,4 milióna korún od bratislavskej firmy KON-RAD a na dva razy ich aj osobne prevzal.


Poškodené firmy čoskoro zistili, čo sa stalo a polícia podvodníkov odhalila cez Hřebíčka, ktorý v akciách vystupoval pod pravým menom. Ten potom objasnil, čo sa stalo, kto čo spáchal a kto organizoval. Malčovský a Hřebíček uzavreli s prokurátorom dohodu o vine a prijali tresty odňatia slobody na osem, resp. 8,5 roka. Priznali, že od Štrbku za prácu dostali jeden 52 tisíc korún, druhý 47 tisíc. Štrbku, ktorý trestnú činnosť popieral a usvedčili ho Malčovský a Hřebíček, poslali súdy v januári 2012 do väzenia na 12, 5 roka. Malčovského po odpykaní časti trestu prepustili podmienečne na slobodu. Brigádnicky sa živí ako elektrikár s príjmom päťsto eur mesačne a sudcovi povedal, že peňažný trest zaplatí v stanovenej lehote. Ak by tak nespravil, musel by ísť na tri mesiace do väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies