Súbežné vlakové a autobusové spoje v regiónoch treba zrušiť

NETKY.SK • 2 Máj 2012, 10:56 • 2 min
Súbežné vlakové a autobusové spoje v regiónoch treba zrušiť

Súbežné vlakové a autobusové spoje v regiónoch treba zrušiť - Doprava Súbežné vlakové a autobusové spoje v regiónoch treba podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) zrušiť. Aj z grafikonu železničnej dopravy sa tak vyškrtajú niektoré lokálne vlaky.

slovakia

left justify in out

img

Súbežné vlakové a autobusové spoje v regiónoch treba podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) zrušiť. Aj z grafikonu železničnej dopravy sa tak vyškrtajú niektoré lokálne vlaky. Aby sa nestávalo, že v tú istú hodinu premáva na rovnakej trase aj autobus, aj vlak a následne napríklad dve hodiny nie je v danom úseku dostupné žiadne spojenie.
      "Je to podľa mňa nevyhnutnosť, to sa musí urobiť," konštatoval Počiatek v rozhovore pre TASR. Najbližšie sa bude cestovný poriadok na železnici upravovať vo svojom pravidelnom júnovom termíne. Dovtedy sa však do neho ešte nepodarí zmeny zapracovať. "Ale vyriešiť sa to musí, vznikajú rôzne paradoxy, ktoré zo systému treba odstrániť a zopatimalizovať ho," priblížil minister.
      Autobusové spoločnosti však so železnicou o spoje najmä počas špičky stále súperia a nechcú sa ich vzdať. "Máme výhodu v tom, že máme lepšie nastavenú možnosť komunikovať s vyššími územnými celkami vzhľadom na personálne obsadenie, ktoré tam je," podotkol Počiatek. Prímestskú autobusovú dopravu v regiónoch si od dopravcov objednávajú práve VÚC a financujú ju z rozpočtov krajov.
      Rezort dopravy má v súčasnosti k dispozícii štúdiu Výskumného ústavu dopravného v Žiline o súbežnosti vlakových a autobusových spojov v regiónoch, ktorá sa vypracovala za čias Jána Figeľa (KDH). Už pri jej tvorbe však vznikali problémy v tom, že autobusové spoločnosti v niektorých krajoch nechceli spolupracovať a poskytovať odborníkom informácie napríklad o počte cestujúcich na jednotlivých linkách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies