Štúdia zdôrazňuje vplyv COVID-19 na antarktický výskum

NETKY.SK • 3 Marec 2024, 11:19 • 2 min
Štúdia zdôrazňuje vplyv COVID-19 na antarktický výskum

Výskum z Nového Zélandu zverejnený v sobotu (2.3) zistil, že pandémia COVID-19 ovplyvnila vedecký výskum, cestovný ruch a politiku Antarktídy. Výskum tiež ukázal, že pandémia má významný dopad na globálne podnebie.

slovakia

left justify in out

„Mnohí ľudia si mylne myslia, že Antarktída unikla dopadom globálnej pandémie, ale realita je úplne iná," povedala Daniela Liggett, docentka na Univerzite v Canterbury a autorka výskumu. „Vtedy bola Antarktída považovaná za enklávu, ktorá bola uchránená vďaka svojej odľahlosti a extrémne nehostinnému prostrediu. Nebola to však pravda." 

COVID-19 sa prvýkrát dostal do Antarktídy v decembri 2020, pričom cestovný ruch a terénne výskumné práce boli pozastavené počas sezóny 2020-2021.

„Jedným z kľúčových problémov je správa tejto oblasti," povedala Liggett, pričom Antarktída a Južný oceán sú riadené stranami Antarktickej zmluvy ako systém založený na konsenze. Strany však boli pod tlakom kvôli odmlke na výzvy, ktoré predstavovali otázky zmeny klímy.

Výskumníci tiež zistili, že pandémia spôsobila významné prestávky vo vedeckom pokroku a vážne ťažkosti pre vedcov na Antarktíde.

Celkom náhle sa ukončilo terénne podporné zabezpečenie a operácie boli pozastavené, čo spôsobilo oneskorenie minimálne o jeden alebo dva roky. Niektoré boli zrušené na dlhšie," hovorí Liggett.

Kvôli tomu sa prerušili dlhodobé pozorovania, ktoré vyžadujú každoročné získavanie údajov na porozumenie zmeny klímy a dopadov na ekosystémy a atmosférické javy. Oneskorené a pozastavené operácie boli znevýhodnené aj znížením financovania, čo zapríčinilo predčasné odchody skúsených vedcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: Xinhua, Ilustračná snímka. (english.news.cn)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies