Štúdia: Už jedna čiara kokaínu spôsobuje emocionálne poruchy

NETKY.SK • 3 September 2015, 19:16 • 2 min
Štúdia: Už jedna čiara kokaínu spôsobuje emocionálne poruchy

MAASTRICHT – Jediná čiara kokaínu stačí na to, aby spôsobila emocionálne poruchy užívateľovi tejto drogy, čo môže mať veľmi negatívny a dlhodobý vplyv na životy ľudí.

slovakia

left justify in out

Keď sú užívatelia kokaínu pod vplyvom tejto drogy, tak nie sú schopní vnímať smútok a hnev iných ľudí, čo by mohlo vysvetlovať fakt, prečo sa cítia spoločenskí. Vedci sa teraz snažia zistiť, či tento účinok kokaínu znamená, že si ho jeho užívatelia dajú znova.

Vedci z Maastrichtskej univerzity v Holandsku skúmali účinky kokaínu na 24 dobrovoľníkoch, z ktorých 12 dostalo iba placebo. Zistili, že droga narúša schopnosť užívateľa rozpoznať negatívne emócie v iných ľuďoch, ako napríklad smútok.

"To by mohlo brániť schopnosť interakcie v spoločenských situáciách, ale na druhú stranu by mohlo tiež pomôcť vysvetliť, prečo sú užívatelia kokaínu spoločenskejší pod jeho vplyvom. Jednoducho preto, že nedokážu rozpoznávať negatívne emócie," povedal Dr. Kim Kuypers

Dr. Michael Bloomfield z University College v Londýne uviedol: "Vieme, že kokaín je silná a návyková droga. Otázkou však zostáva, či kokaín spôsobuje v tomto procese zmätok. Majú užívatelia kokaínu po vyprchaní jeho účinkov pocit, že ostatní ľudia majú zrazu viac negatívnych emócií?"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies