Štúdia spoločnosti Mastercard: "Ragby je šport budúcnosti, je jednoducho vzrušujúci"

NETKY.SK • 12 September 2023, 16:00 • 2 min
Štúdia spoločnosti Mastercard: "Ragby je šport budúcnosti,  je jednoducho vzrušujúci"

BRATISLAVA - Majstrovstvá sveta v ragby sú v plnom prúde a spoločnosť Mastercard pri tejto príležitosti zverejňuje unikátnu štúdiu Future of Rugby. Z nej okrem iného vyplýva, že tento šport s dvestoročnou históriou má množstvo predpokladov na ďalší globálny rast. Celosvetovo má ragby viac ako pol miliardovú armádu fanúšikov, ktorá sa v čase konania majstrovstiev sveta rozrastie o ďalšiu takmer pätinu. Niet divu, keďže podľa dvoch tretín priaznivcov ide o vzrušujúci šport. Vyplýva to zo štúdie, ktorú Mastercard spracoval spolu s britskou University of Bath

slovakia

left justify in out

Ragby je šport, ktorý podporuje inklúziu, zdravie, vzdelávanie, pozitívne zážitky fanúšikov a udržateľnosť. Podľa zistení štúdie dôjde len do roku 2025 k desaťpercentnému nárastu počtu fanúšikov a priaznivcov tohto športu na celom svete, pričom v tomto roku vďaka majstrovstvám sveta vzrastie zapojenie verejnosti o 17 percent.

 

„V tomto roku oslavujeme 200 rokov existencie ragby, čo je určite vhodná príležitosť na obzretie sa. Čo je však dôležitejšie, je to rovnako dobrá príležitosť pozerať sa dopredu na ďalších 200 rokov. Ako sponzor majstrovstiev sveta v ragby v mužskej aj v ženskej kategórii, sledujeme doslova z prvého radu obrovské potešenie a vyžitie, ktoré táto hra hráčom i fanúšikom poskytuje. Spoločnosť Mastercard je preto hrdá na to, že môže byť súčasťou odkazu tohto jedinečného športu a naďalej investovať do jeho skvelej budúcnosti,“ hovorí Raja Rajamannar, riaditeľ spoločnosti Mastercard pre marketing a komunikáciu.

Hlavné zistenia štúdie:

 

  • Inklúzia : Podľa štúdie bude mať všetkých desať najsilnejších ragbyových krajín do roku 2027 súťaže na národnej úrovni zamerané na účasť osôb s postihnutím. Počty hráčok ragby sú tiež na rekordných úrovniach: v súčasnosti registruje medzinárodná ragbyová federácia po celom svete celkovo 2,7 miliónov hráčok, čo znamená oproti roku 2017 nárast o 28 percent. Nárasty počtov aktívnych účastníkov sú viditeľné aj v ragby vozíčkarov, ktoré sa necelých 50 rokov po svojom vzniku hrá už v štyroch desiatkach krajín.
  • Zdravie : Hráčske asociácie a dobročinné organizácie spojené s ragby stoja v popredí propagácie duševného zdravia, predovšetkým medzi mužmi. Na príklade ragby a ragbistov propagujú starostlivosť o fyzické a mentálne zdravie. Ragby sa teraz považuje za bezpečnejší šport, než tomu bolo ešte v roku 2021. V krajinách, kde ragby rastie na popularite, je teraz medzi fanúšikmi o 10 percent viac tých, ktorí veria, že sa bezpečnosť ragby zlepšuje.
  • Vzdelávanie : Po celom svete slúži ragby ako hybná sila zvyšovania kvality vzdelania a prístupu k lepším možnostiam, najmä pre mladú generáciu. Správa uvádza, že je potrebné ešte viac podporovať malé projekty, ktoré už dosahujú výsledky. Medzi úspešné projekty patrí napríklad UmRio v Brazílii alebo ragbyová akadémia VUSA v Juhoafrickej republike.
  • Zážitky fanúšikov : Výsledkom úsilia medzinárodnej federácie World Rugby o posilňovanie obľuby ragby medzi fanúšikmi je nárast záujmu o tento šport v krajinách, kde doteraz ragby nemalo tradíciu, o 32 percent. Dve tretiny opýtaných považujú ragby za vzrušujúce. Správa ďalej predkladá možnosti, ako príťažlivosť ragby medzi fanúšikmi ešte zvýšiť, napríklad živými analýzami priamo na štadióne, pomocou virtuálnej reality alebo hologramov hráčov.
  • Udržateľnosť : Ragby môže zohrávať pozitívnu úlohu aj v reakcii na klimatickú zmenu. Medzinárodná ragbyová federácia bola jednou z prvých medzinárodných športových federácií, ktoré sa pripojili k programu OSN Sports for Climate Action Framework. Federácia okrem toho spustila vlastný plán udržateľnosti, World Rugby Environmental Sustainability Plan 2030. Na základe uskutočnených výskumov správa uvádza, že sa do roku 2027 medzi signatárov programu OSN zaradí plná polovica elitných ragbyových klubov po celom svete, každý s vlastnými ambicióznymi záväzkami na ochranu klímy.

Mastercard v rámci štúdie predstavil Pätnástku budúcnosti, tím športových priekopníkov, ktorí premenia tvár svetového ragby. Patrí k nim Zintle Mpupha, hviezda ženského ragby a držiteľka rekordu v počte položených pätiek v juhoafrickom ženskom národnom tíme Springbok Women, Maia Marshall-Amai, jediná žena v národnom tíme Nového Zélandu v ragby vozíčkarov Wheel Blacks, alebo Jérémy Clamy, prvý profesionálny hráč ragby vo Francúzsku, ktorý verejne prehovoril o svojej homosexuálnej orientácii.

 

Medzinárodná ragbyová federácia World Rugby eviduje osem miliónov hráčov organizovaných v 133 členských národných federáciách v rámci šiestich regionálnych asociácií a viac ako 500 miliónov fanúšikov. Desiaty ročník svetového šampionátu v ragby sa koná od 8. septembra do 28. októbra 2023 vo Francúzsku. Turnaja sa zúčastní dvadsať krajín rozdelených do štyroch skupín po päť tímov.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Mastercard / Bison & Rose / Miroslava Boškovičová Foto: Livesport
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies