Stropnický: Česko je pripravené podporiť vojenskú operáciu EÚ v Stredomorí

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 16:26 • 2 min
Stropnický: Česko je pripravené podporiť vojenskú operáciu EÚ v Stredomorí

BRUSEL - Česká republika aj napriek tomu, že nie je krajinou s prístupom k moru, je pripravená prispieť do chystanej európskej vojenskej operácie v Stredozemnom mori zameranej proti pašerákom ľudí s cieľom zabrániť ďalším tragickým nehodám utečencov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes český minister obrany Martin Stropnický v rámci spoločného zasadnutia ministrov zahraničných vecí a obrany členských krajín EÚ v Bruseli. Rokovania ministrov sú zamerané na bezpečnostné výzvy, ktorým EÚ čelí a medzi ktoré patrí aj nekontrolovaný príliv utečencov z Afriky cez Stredozemné more. 
     

Stropnický upozornil, že čo sa týka spoločnej spolupráce ozbrojených síl krajín EÚ pri pokuse o riešenie utečeneckej krízy, len teraz začala príprava tejto operácie na úrovni expertov. Je snaha pripraviť ucelený dokument, ktorý bude prichystaný na podpis koncom júna počas pravidelného stretnutia najvyšších lídrov EÚ v Bruseli. Summit EÚ sa uskutoční v dňoch 25. a 26. júna. 
     

"My sme suchozemská krajina, ale nechceme sa vzdať nášho podielu zodpovednosti," naznačil Stropnický v súvislosti s chystanou operáciou v Stredomorí.
     

Minister spresnil, že príspevok Českej republiky môže byť na úrovni poskytnutia štábnych dôstojníkov alebo zapožičania lietadla na pozorovacie lety. Pravdepodobná je aj pomoc v podobe finančnej podpory.
     

"Snažíme sa vytypovať niektoré logické oblasti, kde by sme mohli prispieť, kde by to bolo proporčné z našej strany. Je to taká premyslenejšia úvaha, ale ešte sme neboli o to požiadaní," vysvetlil šéf českého rezortu obrany. Dodal, že možno k spresneniu požiadaviek zo strany EÚ dôjde už v najbližšom mesiaci, keď bude celá akcia do detailov pripravená. ČR chce mať v tomto prípade svoj príspevok "po ruke".
     

Ministri zahraničných vecí a obrany sa dnes podľa jeho slov zhodli na tom, že do júnového summitu EÚ musí byť celá operácia naplánovaná a pripravená na spustenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies