Strelec z Orlanda kritizoval na Facebooku 'zvrátené spôsoby Západu'

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 08:22 • 2 min
Strelec z Orlanda kritizoval na Facebooku 'zvrátené spôsoby Západu'

ORLANDO - Strelec z floridského mesta Orlando Omar Mateen pred svojím útokom v nočnom klube pre gejov i počas neho zverejnil sériu odkazov na Facebooku a túto sociálnu sieť aj prehľadával.

slovakia

left justify in out

V odkazoch pobúrene kritizoval "zvrátené spôsoby Západu" a obviňoval Spojené štáty zo zabíjania "nevinných žien a detí". Výbor amerického Senátu pre vnútornú bezpečnosť to napísal v liste, zverejnenom v stredu.

 

Vrah, ktorého vyčíňanie si vyžiadalo 49 ľudských životov, v nedeľu ráno 12. júna, teda v deň masakry, vyhľadával na internete heslá "Pulse Orlando" a "Shooting" (Streľba). Na Facebooku napísal: "Amerika a Rusko, zastavte bombardovanie Islamského štátu."

 

Senátny výbor to uviedol vo svojom liste, ktorý poslal výkonnému riaditeľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi. Požiadal v ňom túto spoločnosť, aby vypracovala správu o Mateenovej aktivite na internete a informovala o nej výbor.

Z listu vyplýva, že zamestnanci pracujúci pre senátny výbor objavili na Facebooku päť účtov, ktoré patrili tomuto 29-ročnému moslimovi narodenému v USA.

 

"Skutočný moslim nikdy neprijme zvrátené spôsoby Západu," napísal Mateen v jednom odkaze.

Útočník počas masakry zatelefonoval na záchrannú linku 911 a prihlásil sa k Islamskému štátu. Vernosť vodcovi IS prisahal aj na Facebooku a vo svojom poslednom odkaze uviedol: "V nasledujúcich pár dňoch budete svedkami útokov Islamského štátu v USA."

 

V sobotu večer 11. júna, niekoľko hodín pred vyčíňaním v nočnom klube Pulse pre gejov, Mateen navštívil aj orlandskú reštauráciu pod holým nebom Disney Springs v zábavnom komplexe Walt Disney World, povedal nemenovaný predstaviteľ pre tlačovú agentúru AP.

 

Medzitým polícia v kalifornskom meste San Diego začala vyšetrovať vyhrážku zverejnenú na internetovej reklamnej stránke Craigslist, oznámila miestna televízna stanica KGTV. Správu priniesla takisto tlačová agentúra DPA.

Odkaz v jednej sekcii webovej stránky nazvanej "Muži hľadajú mužov" mal titulok "Potrebujeme ďalšie Orlandá". K nemu patrila aj fotografia ruky strieľajúcej zo zbrane. Odkaz, ktorý bol medzitým odstránený, obsahoval tiež vetu "Orlando malo veľké meškanie" a vyhrážku "San Diego, je rad na tebe".

 

Špeciálny agent amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Darrell Foxworth povedal pre KGTV, že nie sú známe "konkrétne ani dôveryhodné" vyhrážky proti cieľom v San Diegu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies