Strelec z Istanbulu mal priame inštrukcie od IS zo sýrskej Rakky

NETKY.SK • 18 Január 2017, 13:23 • 2 min
Strelec z Istanbulu mal priame inštrukcie od IS zo sýrskej Rakky

ANKARA - Zadržaný uzbecký strelec Abdulkadir Masharipov (pozn. TASR: vysl. Mašaripov), ktorý v prvých hodinách nového roka zabil v istanbulskom nočnom klube Reina 39 ľudí, polícii povedal, že bol na poslednú chvíľu nútený zmeniť cieľ útoku, pričom konal na priamy pokyn tzv. Islamského štátu (IS) zo Sýrie.

slovakia

left justify in out

Masharipov mal pôvodne zaútočiť v oblasti ústredného námestia Taksim. Píše o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

 

"Na Silvestra som prišiel na Taksim, ale platili tam prísne bezpečnostné opatrenia. Útok nebolo možné vykonať. Dostal som inštrukcie pátrať po novom cieli v blízkej oblasti. Približne o 22.00 h som taxíkom jazdil po pobreží," vyhlásil terorista, odkazujúc na pobrežie prielivu Bospor, kde sa klub nachádza.

 

"Klub Reina sa zdal byť vhodným pre útok. Nebolo tam mnoho bezpečnostných opatrení," dodal Masharipov. Do exkluzívneho podniku si prestrieľal cestu a následne na oslavujúcich ľudí spustil paľbu z automatickej pušky.

 

K zodpovednosti sa útok sa na ďalší deň prihlásil Islamský štát s tým, že išlo o odplatu za angažovanie sa tureckej armády v Sýrii. Turecké sily vstúpili do tejto krajiny v auguste so zámerom vytlačiť džihádistov od hraníc Turecka a zastaviť postup kurdských milícií.

 

Masharipov zároveň povedal, že inštrukcie dostával z Rakky, sýrskej bašty IS. Útočníka zadržala polícia v pondelok v jednej z istanbulských štvrtí. Spolu s ním chytili irackého muža a tri ženy pochádzajúce z Afriky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies