Strana Sieť chce zmeniť exekučný poriadok

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 15:57 • 2 min
Strana Sieť chce zmeniť exekučný poriadok

BRATISLAVA - Strana Sieť prostredníctvom poslanca Miroslava Beblavého dnes predložila do Národnej rady SR návrh novely exekučného poriadku.

slovakia

left justify in out

Právna úprava má zabrániť exekúcii podielu samospráv vo vodárenských spoločnostiach. Sieť tak reaguje na hrozbu privatizácie akcionárskeho podielu mesta Martin v Turčianskej vodárenskej spoločnosti, ktorú nastolila exekúcia mesta pre spornú pohľadávku za 8,4 mil. eur. 

 

Novelou zákona sa upravujú ustanovenia exekučného poriadku týkajúce sa exekučnej imunity. Právna úprava má zabezpečiť, aby exekúcii nepodliehala ani majetková účasť územnej samosprávy v právnických osobách, ktoré v rámci predmetu činnosti alebo predmetu podnikania nakladajú s vecami, ktoré podľa Ústavy SR sú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Takáto úprava sa týka najmä tých strategických podnikov územnej samosprávy, ktoré sa zaoberajú vodou. Po exekúcii majetkových účastí v nich by cena vody podľa Beblavého veľmi pravdepodobne stúpla, čo by malo negatívny vplyv na hospodárenie obyvateľstva, a aj na rozpočet danej územnej samosprávy. 

 

"V otvorenom liste požiadalo predsedu vlády vyše 18-tisíc Turčanov a 60 starostov naprieč politickým spektrom, aby sa turčianska voda nedostala do rúk privatizérom a exekútorom. Premiér im na dvakrát v priamom prenose pomoc odmietol," uviedol predseda strany Sieť Radoslav Procházka. 

 

Podpredseda strany a martinský primátor Andrej Hrnčiar odkázal premiérovi SR Robertovi Ficovi, že od neho nechce už vôbec nič. "Ukázal, že žiadosť 18 tisíc ľudí mu nestojí za pozornosť. Osud turčianskej vody má teraz v rukách 83 poslancov Smeru. Môžu potvrdiť, že to s ochranou vody ako strategickej suroviny a odmietaním privatizácie prirodzených monopolov myslia vážne," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies