Stovka poslancov zavítala do chrámu Jasukuni, ktorý vyvoláva hnev Ázie

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 10:01 • 2 min
Stovka poslancov zavítala do chrámu Jasukuni, ktorý vyvoláva hnev Ázie

TOKIO - Takmer 100 poslancov japonského parlamentu navštívilo dnes svätyňu Jasukuni v Tokiu, ktorá je v mnohých krajinách Ázie považovaná za symbol japonského militarizmu. Podľa agentúry DPA svätyňu dnes navštívila aj ministerka vnútra Sanae Takaičiová.

slovakia

left justify in out

Najpočetnejšie zastúpenie v delegácii mali poslanci vládnucej Liberálnodemokratickej strany Japonska a hlavnej opozičnej Demokratickej strany. Ich návšteva chrámu sa uskutočnila pri príležitosti miestnych osláv príchodu jari.

 

Japonský premiér Šinzó Abe zaslal vo štvrtok do svätyne obetný dar, čím sa vyhol provokatívnejšiemu kroku, ktorým by bola osobná návšteva inkriminovaného miesta počas jarných slávností v Jasukuni.

 

Jeho návšteva tejto svätyne v decembri 2013 vyvolala rozhorčenie Číny a Južnej Kórey i neobvyklú kritiku zo strany USA. Svätyňa je totiž pamätníkom aj 14-tich japonských lídrov odsúdených za zločiny počas druhej svetovej vojny.

Abe zasiela do Jasukuni obetné dary od roku 2012, keď sa stal japonským ministerským predsedom.

 

V šintoistickejá svätyni Jasukuni sú uložené zoznamy všetkých Japoncov, ktorí od polovice 19. storočia zomreli na bojiskách. Na zoznamoch sú aj mená vojnových zločincov, preto návšteva japonských politikov vo svätyni vyvoláva protesty Číny, Južnej Kórey a ďalších ázijských krajín, ktoré počas druhej svetovej vojny čelili japonskej agresii.

 

Návšteva poslancov japonského parlamentu vo svätyni sa uskutočnila v čase, keď sa japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida pripravuje na návštevu Pekingu. Kišida sa má 30. apríla stretnúť so svojím čínskym náprotivkom Wang Im, s ktorým bude rokovať o zmiernení napätia medzi Tokiom a Pekingom ohľadom viacerých otázok vrátane územných sporov v Juhočínskom mori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies