Stoltenberg si prehliadol lokalitu budúceho veliteľstva NATO

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 17:45 • 2 min
Stoltenberg si prehliadol lokalitu budúceho veliteľstva NATO

BUKUREŠŤ - Severoatlantická aliancia nevidí v súčasnosti "bezprostrednú hrozbu", i keď posilňuje svoju obranyschopnosť, aby upokojila členské štáty ležiace v susedstve s Ruskom. Povedal to dnes na návšteve Rumunska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

"Sme svedkami agresívnych výbojov Ruska, ktoré sa snaží zastrašovať susedov menením hraníc silou," povedal Stoltenberg v Bukurešti, kde si prezrel lokalitu, na ktorej NATO otvorí novú vojenskú základňu v reakcii na krízu na Ukrajine.
     

"Táto malá základňa je súčasťou veľkého plánu," povedal Stoltenberg na návšteve lokality, kde má vyrásť jedno z regionálnych veliteľstiev Jednotiek pre integráciu síl NATO (NFIU), podobné tým, ktoré vzniknú i v Poľsku, Bulharsku, Estónsku, Lotyšsku a Litve.
     

"NATO sa neusiluje o konfrontáciu s nikým," povedal počas prehliadky tejto lokality, pri ktorej ho sprevádzali rumunský prezident Klaus Iohannis, úradujúci premiér Gabriel Oprea a minister obrany Mircea Dusa. Dodal však, že aliancia si praje, aby boli jej členovia ležiaci na východe a juhu zabezpečení. "Nevidíme bezprostrednú hrozbu voči spojencom NATO," konštatoval Stoltenberg.

 


     

Podľa aliancie bude šesť menších regionálnych veliteľstiev NFIU hotových koncom roka, pričom každé z nich bude mať 40-členný štáb. Ich úlohou bude zúčastňovať sa na cvičeniach a zabezpečovať v prípade potreby rýchle vyslanie síl do danej oblasti. O prítomnosť vojenských plánovačov z NATO požiadalo aj Slovensko.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies