Štefanec vyzval na zvrátenie trendu nezamestnanosti mladých

NETKY.SK • 21 November 2013, 13:55 • 2 min
Štefanec vyzval na zvrátenie trendu nezamestnanosti mladých

BRATISLAVA – Slovensko je podľa podpredsedu opozičnej SDKÚ-DS Ivana Štefanca v horšej situácii v prípade nezamestnanosti mladých ako ostatné európske krajiny. Pretože Slovenská republika je podľa jeho slov po Grécku, Španielsku, Portugalsku a Taliansku piata najhoršia krajina, ktorá má problém s nezamestnanosťou mladých.

slovakia

left justify in out

"Viac než 35 % mladých ľudí do 25 rokov nemá prácu," zdôraznil Štefanec na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR. Pritom napríklad v Nemecku je tento trend klesajúci a posledné čísla ukazujú, že len 7,9 % mladých do 25 rokov nemá pracovné skúsenosti. Štefanec tak opätovne vyzval na zmenu tohto trendu aj na Slovensku. "Som presvedčený, že to nie je ani tak o dodatočných peniazoch, ale predovšetkým o tom, aby sa mladým nehádzali polená pod nohy," vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS. 

SR preto podľa neho potrebuje zásadne zmeniť ekonomickú politiku. Strana už dlhodobo kritizuje vysoké nastavenie daní a odvodov. "To táto vláda prehnala a spôsobuje to, že osobitne mladí ľudia nemajú prácu," uviedol. Preto chce SDKÚ-DS podľa jeho slov naďalej presadzovať, aby študenti, ktorí pracujú na dohody popri štúdiu, si mohli zarobiť bez zvýšených odvodov. Zároveň chce naďalej presadzovať pružnejšie pracovné právo či investovanie štátu do vzdelania. 

Súčasne si SDKÚ-DS podľa Štefanca osvojila aj návrhy mladých zo strany, ktoré vzišli z ich európskeho stretnutia. V rámci nich mladí požadujú napríklad znižovanie daní pre firmy a zamestnávateľov, ktorí dávajú prácu mladým do 30 rokov, či uľahčenie podnikania takýmto firmám, alebo tiež reformu najmä vysokého školstva, aby bolo viac zamerané na prax. Medzi európskou mládežou sa hovorí aj o vytváraní takzvaných podnikateľských inkubátorov, kde by mohli mladí ľudia začínať s podnikaním. Podľa Štefanca sa strana bude snažiť získavať pre tieto návrhy podporu aj na pôde Národnej rady SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies