Štát bude motivovať odborníkov zo zahraničia, aby sa vrátili späť na Slovensko

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 13:06 • 2 min
Štát bude motivovať odborníkov zo zahraničia, aby sa vrátili späť na Slovensko

BRATISLAVA - Štát bude finančne motivovať absolventov vysokých škôl v zahraničí, či odborníkov, ktorí pôsobia v cudzine, aby sa vrátili späť na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva v spolupráci s rezortom financií spúšťa projekt s názvom Návrat domov. Na jeho realizáciu je vyčlenených ročne jeden milión eur na obdobie rokov 2015 až 2018.
     

"Ide o štipendijný program pre ľudí, ktorí majú záujem o návrat do Slovenskej republiky," uviedol dnes minister školstva Juraj Draxler. Tí, ktorí vyštudovali prestížnu univerzitu, majú menej ako 30 rokov a nikdy nepodnikali na Slovensku a ani tu v posledných troch rokov nepracovali, budú motivovaní pre návrat na Slovensko sumou 10.000 eur. Slováci, ktorí pracujú na vedúcej pozícii v zahraničí viac ako 10 rokov, budú motivovaní sumou 50.000 eur.
     

Peniaze im majú poslúžiť napríklad na náklady spojené s presťahovaním, či na kompenzáciu nefinančných nákladov ako prerušenie sociálnych väzieb v prípade presťahovania sa na Slovensko.
     

Ministerstvo počíta, že v prvej vlne by sa na Slovensko mohlo vrátiť približne 50 ľudí ročne v prvej kategórii. V prípade ľudí s dlhoročnou praxou by to bolo iba niekoľko jednotlivcov.
     

Podľa Draxler ide o dôležitý signál, že Slovensko má záujem o takýchto ľudí. "Tento program má byť jeden z kamienkov celkovej mozaiky. Je jasné, že jednotlivec sa nerozhodne pre návrat len na základe tejto schémy, ale je to dôležitý signál, že máme záujem o ľudí, aby sa vrátili," dodal s tým, že rezort školstva bude pracovať aj na ďalších podporných programoch.
     

Štát si od návratu odborníkov sľubuje, že budú svoje skúsenosti využívať na skvalitnenie verejných služieb, vedy, výskumu či vysokoškolského vzdelávania. "Sme presvedčení o tom, že vynaloženie verejných prostriedkov na takýto účel má význam, pretože každý takýto človek, ktorí sa vráti domov, bude tu tvoriť hodnoty," dodal minister financií Peter Kažimír.
     

Grantová schéma by mala byť schválená vládou v júni tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies