Stalo sa 26. októbra

NETKY.SK • 25 Október 2012, 12:31 • 2 min
Stalo sa 26. októbra

Stalo sa 26. októbra - Life style Narodenia 1901 - narodil sa český architekt Vladimír Karfík, jeden z hlavných predstaviteľov funkcionalizmu a konštruktivizmu v 30.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1901 - narodil sa český architekt Vladimír Karfík, jeden z hlavných predstaviteľov funkcionalizmu a konštruktivizmu v 30. rokoch minulého storočia, priekopník montovaných celopanelových konštrukcií. Zomrel v roku 1996. 

1910 - narodil sa herec Štefan Figura. Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla. Známym sa stal najmä vďaka dvojúlohe Tanierika-Kopoviča v groteske Suchovo-Kobylina Smrť Tanierika v réžii Jána Jamnického. Ďalšie herecké úlohy v SND sa spájajú s pôsobením režisérov Tibora Rakovského a Miloša Pietora. Okrem herectva sa tiež venoval zlepšovateľstvu a vynálezectvu - stereoskopii. Zomrel v roku 2001. 

1942 - narodil sa herec Stanislav Dančiak. Začínal v Činohre Slovenského národného divadla, účinkoval tiež v Divadle na Korze, na Novej scény a od roku 1990 bol opäť členom Činohry SND. Jeho doménou bol tragikomický prejav: Kočkarev v Ženbe, Šťastlivcov v Lese, Liola v Sicílskej komédii. Popularitu získal aj ako Lord Norton v rozhlasovom seriáli Jána Snopka Lord Norton a jeho sluha James a dabovaním mimozemšťana Alfa v rovnomennom televíznom seriáli. Účinkovanie vo filme a televízii: Skrytý prameň, Sebechlebskí hudci, Lekár umierajúceho času, Jožko Púčik a jeho kariéra, Návrat Jána Petru, Súkromné životy, Dávajte si pozor!, Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, Rivers of Babylon, Dážď padá na naše duše, Šílení, Ordinácia v ružovej záhrade a i. Pred niekoľkými rokmi oslepol. Na odovzdávaní cien OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) 2010 ho uviedli do Siene slávy. 

1947 - narodila sa americká politička Hillary Rodham Clinton, manželka bývalého prezidenta USA Billa Clintona. Bola senátorkou New Yorku a v súčasnosti je ministerkou zahraničných vecí USA. 

1950 - narodil sa český herec Pavel Trávníček. Jeho najznámejšou postavou je princ v legendárnej rozprávke Tři oříšky pro Popelku. Z ďalších filmových úloh: Třetí princ, Kukačka v temném lese, O štěstí a kráse, Kouzelnice od křídového potoka a i. 

1951 - narodil sa americký funkový hudobník Bootsy Collins, vl. m. William Earl Collins. Známym sa stal začiatkom 70. rokov ako člen kapely Jamesa Browna. Neskôr pôsobil aj v zoskupení Parliament-Funkadelic Georgea Clintona. 

1973 - narodil sa hokejista Róbert Petrovický. Pôsobil v Trenčíne, neskôr vo viacerých kluboch zámorskej NHL, hrával za Zürich Lions, vo švédskom Leksand IF. Bol členom českého extraligového tímu HC Vítkovice Steel, hrával za Dinamo Riga, KalPa Kuopio a v súčasnosti je v HC Kometa Brno. Slovensko reprezentoval na ZOH 1998 a 2002, a MS 2001, 2002 a 2008. 

1984 - narodila sa americká krasokorčuliarka Sasha Cohen. Držiteľka striebornej medaily zo ZOH v Turíne 2006 a niekoľkých medailí z majstrovstiev sveta. 

Úmrtia 

1993 - zomrel český herec František Filipovský. Pôsobil v Osvobozeném divadle a v rokoch 1945 - 1992 bol členom Národního divadla. Predstaviteľ predovšetkým komických rolí, medzi jeho najvýznamnejšie filmy patria: Škola, základ života, Cesta do hlubin študákovy duše, Šest medvědů s Cibulkou, Hodíme se k sobě, miláčku...?, televízny film Nezralé maliny alebo seriály Hříšní lidé města pražského a Arabela. Pôsobil v rozhlase a v dabingu - vynikajúco daboval francúzskeho komika Louisa de Funésa. Narodil v roku 1907. 

2009 - zomrel český spisovateľ a humorista Miloslav Švandrlík, známy tiež pod pseudonymom Rudolf Kefalín. Preslávil sa najmä knihou Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, ktorá ironizujúcou a satirickou formou znázorňuje absurdity vo vtedajšej socialistickej armáde. Na knihu nadviazal mnohými pokračovaniami. Narodil sa v roku 1932.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies