Stalo sa 23. januára

NETKY.SK • 23 Január 2013, 08:26 • 2 min
Stalo sa 23. januára

Stalo sa 23. januára - Life style 23.

slovakia

left justify in out

img23. januára 

Narodenia 

1783 - narodil sa francúzsky spisovateľ Stendhal, vl. m. Marie-Henri Beyle. Predstaviteľ romantizmu a kritického realizmu, majster psychologického románu. V mladosti ho ovplyvnila Veľká francúzska revolúcia. Knihy: Červený a čierny, Lucien Leuwen, Kartúza parmská. Zomrel v roku 1842. 

1898 - narodil sa ruský režisér Sergej Michajlovič Ejzenštejn. V 20. a 30. rokoch 20. storočia nakrútil revolučné poémy: Štrajk, Krížnik Potemkin, Desať dní, ktoré otriasli svetom, Generálna línia. Neskôr vytvoril monumentálne historické fresky: Alexander Nevský a Ivan Hrozný. Zomrel v roku 1948. 

1928 - narodila sa francúzska herečka Jeanne Moreau. V roku 1948 sa stala členkou Comédie Francaise, neskôr pôsobila v Théatre National Populaire. Medzi jej najznámejšie snímky patria Výťah na popravisko, Milenci, Nebezpečné známosti, Moderato cantabile, Žena je žena, Noc, Jules a Jim, Denník komornej, Nesmrteľný príbeh, Milenec. V roku 2000 jej na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale udelili Zlatého medveďa za celoživotné dielo. 

1957 - narodila sa monacká princezná Caroline, najstarší potomok kniežaťa Rainiera III. a Grace Kelly. 

1968 - narodil sa bývalý český tenista Petr Korda. Víťaz Australian Open z roku 1998. 

Úmrtia 

1876 - zomrel historik, básnik, prozaik, dramatik a kňaz Jonáš Záborský. Dostal sa do sporu s Ľudovítom Štúrom a jeho kodifikáciou spisovnej slovenčiny, odmietol tiež jeho národný program. Autor básnických skladieb Žehry, satirických próz Panslavistický farár, Faustiáda, Chruňo a Mandragora, didaktických humoresiek Dva dni v Chujave, historických poviedok Blud, Svätoplukova zrada. Najviac sa presadila jeho veselohra Najdúch. Narodil sa v roku 1812. 

1931 - zomrela ruská baletná tanečnica Anna Pavlova, ktorá sa na celom svete preslávila stvárnením "umierajúcej labute". Vystupovala najmä v zahraničí. Narodila sa v roku 1881. 

1976 - zomrel americký spevák Paul Robeson. Bojovník za rovnoprávnosť Afroameričanov. Pieseň Ol' Man River spieval v muzikáli Jeroma Kerna Loď komediantov i jeho filmovom spracovaní v réžii Jamesa Whalea. Narodil sa v roku 1898. 

2004 - zomrel nemecký fotograf Helmut Newton, vl. m. Helmut Neustädter. Fotograf módy, autor portrétov politikov i filmových hviezd. Narodil sa v roku 1920. 

2009 - zomrel spevák a herec Jozef Kuchár. Začínal v košickej opere, neskôr pôsobil v Opere SND v Bratislave a v českých činoherných divadlách. Od roku 1955 až do roku 1991 bol sólistom spevohry Novej scény v Bratislave. Uplatnil sa v klasických operetách, muzikáloch i hudobných komédiách, napríklad Poľská krv, Cigánsky barón, My Fair Lady či Loď komediantov, interpretoval tiež populárne piesne, najmä skladateľa Gejzu Dusíka, a piesne z operiet v slovenskom rozhlase. Vydal album Moje najmilšie. Narodil sa v roku 1928. 

Ostatné udalosti 

1943 - Duke Ellington po prvý raz vystupoval v newyorskej Carnegie Hall. 

1960 - Švajčiar Jacques Piccard a Američan Don Walsh sa ponorili v špeciálnej ponorke batyskaf na dno Mariánskej priekopy, na najhlbšie miesto na povrchu Zeme.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies