Stalo sa 12. novembra

NETKY.SK • 11 November 2012, 19:46 • 2 min
Stalo sa 12. novembra

Stalo sa 12. novembra - Life style Narodenia 1929 - narodila sa americká herečka Grace Kelly, od roku 1956 monacká kňažná.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1929 - narodila sa americká herečka Grace Kelly, od roku 1956 monacká kňažná. Preslávila sa ako predstaviteľka pôvabných plavovlások vo filmoch Alfreda Hitchcocka Vražda na objednávku, Okno do dvora, Chyťte zlodeja a dielach iných amerických režisérov, napríklad Na pravé poludnie, Mogambo, Vznešená spoločnosť, Labuť. V roku 1955 získala Oscara ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe filmu Country girl. Zomrela v roku 1982. 

1944 - narodil sa český herec Jiří Pecha. Herecký partner Bolka Polívku, v ktorého brnianskom divadle účinkuje v niekoľkých predstaveniach. Z filmografie: Poslední leč, Šašek a královna, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Zapomenuté světlo, Musíme si pomáhat, Krajinka, Vyhnání z ráje, Pupendo, Nuda v Brně, Dobrá čtvrť, Anděl Páně, Peklo s princeznou. 

1945 - narodil sa herec a režisér Emil Horváth. Po vyštudovaní herectva na VŠMU v Bratislave bol členom Divadla SNP v Martine, neskôr Novej scény v Bratislave, od roku 1983 pôsobí v Činohre Slovenského národného divadla (SND), v máji tohto roka sa stal jej riaditeľom. K jeho najvýraznejším divadelným postavám patria: Rómeo, Don Carlos, Macbeth, Salieri, Richard III., ale aj Jožko Púčik. Ako režisér má na konte inscenácie v Divadle P. O. Hviezdoslava, na Novej scéne, v Divadle West i v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. Je tiež profesorom na VŠMU. V súčasnosti ho možno vidieť v Činohre SND v inscenáciách: Chrobák v hlave, Coriolanus, Kvarteto a i. Pred kamerou debutoval v roku 1965 vo filme Každý mladý muž. Z ďalšej filmografie: Sladké starosti, Južná pošta, Prokletí domu Hajnů, Jaškov sen a i. 

1945 - narodil sa kanadský hudobník Neil Young. V roku 1966 založil kapelu Buffalo Springfield, s ktorou vydal tri albumy. Ako sólový interpret vydal ďalších 33 štúdioviek, napríklad After the Gold Rush, Harvest, Comes a Time alebo Harvest Moon. Pôsobil aj vo formácii Crosby, Stills, Nash & Young a na konte má niekoľko Grammy, Juno Awards, od roku 1982 je členom Kanadskej hudobnej siene slávy a dvakrát je členom Rock'n'rollovej siene slávy. Za skladbu Philadelphia z rovnomenného filmu z roku 1993 Younga nominovali na Oscara.

1951 - narodil sa český režisér a herec Miroslav Krobot. Držiteľ Českého leva ako najlepší herec vo vedľajšej role filmu Příběhy obyčejného šílenství. Je tiež divadelným režisérom, v súčasnosti pôsobí v Dejvickom divadle v Prahe. Herecky sa uplatnil tiež vo filmoch: Restart, Účastníci zájezdu, Tajnosti, Venkovský učitel, 3 sezóny v pekle, Odcházení, Dom, Alois Nebel, Ve stínu a i. 

1961 - narodila sa rumunská gymnastka Nadia Elena Comaneci. Päťnásobná olympijská víťazka patrí do malej skupiny gymnastiek, ktoré získali za svoje cvičenie najvyššiu možnú známku 10, ako prvá ju dostala na olympijských hrách v Montreale 1976. Jedna z najznámejších športovkýň 20. storočia, od roku 2001 je občiankou USA. Členka gymnastickej Siene slávy. 

1978 - narodila sa nemecká herečka rumunského pôvodu Alexandra Maria Lara. Z filmografie: Tunel, Napoleon, Doktor Živago, Strom prianí, Pád Tretej ríše, Cowgirl a i. 

1980 - narodil sa kanadský herec Ryan Gosling. Začínal ako detská hviezdička epizódnymi postavami v seriáloch ako Kung Fu: Legenda pokračuje či Faktor Psí. V rokoch 1993 až 1995 bol súčasťou Mickey Mouse Clubu. Následne sa prepracoval k hlavnej úlohe v seriáli Mladý Hercules, v tom čase začínal dostávať aj prvé filmové úlohy. Z filmografie: Sezóna Titanov, Svätý boj, Vražda podľa plánu, Svet podľa Lelanda, Zápisník jednej lásky, Hranice života, Half Nelson, Lars a jeho vážna známosť, Bláznivá, hlúpa láska a Deň zrady, Drive.

1982 - narodila sa americká herečka Anne Hathaway. V roku 2009 bola nominovaná na Oscara za hlavnú úlohu v romantickej dráme Rachel sa vydáva. Známa je napríklad aj z filmov Denník princeznej, Začarovaná Ella, Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození, Skrotená hora, Diabol nosí Pradu, Vášeň a cit, Dostaňte agenta Smarta, Vojna neviest, Valentín, Alica v krajine zázrakov, Jeden deň, Návrat Temného rytiera. 

Ostatné udalosti 

1984 - Madonna vydala svoj druhý štúdiový album Like A Virgin. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies