Správy o sledovaní komunikácie znepokojili aj Brusel

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 11:22 • 2 min
Správy o sledovaní komunikácie znepokojili aj Brusel

LUXEMBURG - Európska komisia (EK) v piatok reagovalo so znepokojením na informácie, podľa ktorých americké bezpečnostné orgány tajne zhromažďujú údaje o internetovej a telefonickej komunikácii miliónov ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa komisárky pre vnútorné záležitosti Cecilie Malmströmovej sa Brusel obáva "možných dôsledkov pre súkromie občanov Európskej únie", zatiaľ však považuje za predčasné "vyvodzovať akékoľvek závery". Po stretnutí s ministrami vnútra členských krajín EÚ v Luxemburgu taktiež vyhlásila, že predstavitelia dvadsaťsedmičky budú "kontaktovať amerických partnerov, aby od nich požadovali ďalšie informácie".

Vláda Spojených štátov sa dostala vo štvrtok pod paľbu kritiky po tom, ako britský denník The Guardian potvrdil predošlé dohady, že necháva zaznamenávať údaje o komunikácii bežných ľudí bez ohľadu na to, či sú podozriví z nejakých zločinov. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Národná bezpečnostná agentúra (NSA) podľa zverejnených správ získavajú od poskytovateľov telekomunikačných a internetových služieb záznamy o hovoroch či pripojeniach, podľa piatkového vyjadrenia šéfa spravodajských služieb Jamesa Clappera sa však opatrenie týka iba "Neameričanov žijúcich mimo USA". Programy sledovania v piatok obhajoval aj prezident USA Barack Obama, podľa ktorého "nikto neodpočúva telefonáty" Američanov a ide o zákonne metódy schválené Kongresom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies