Správa OSN podľa Pana potvrdí použitie chemických zbraní v Sýrii

NETKY.SK • 13 September 2013, 21:15 • 2 min
Správa OSN podľa Pana potvrdí použitie chemických zbraní v Sýrii

NEW YORK - Vyšetrovatelia OSN potvrdia vo svojej správe, že pri augustovom útoku neďaleko Damasku boli použité chemické zbrane. V piatok to konštatoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, nepovedal však, kto je za spomínaný útok, pri ktorom zahynulo až 1400 ľudí, zodpovedný. Šéf OSN zdôraznil, že sýrsky prezident Baššár al-Asad spáchal "veľa zločinov proti ľudskosti", za ktoré by sa mal po skončení konfliktu zodpovedať.

slovakia

left justify in out

Správa tímu OSN na čele so Švédom Akem Sellströmom o chemických útokoch v Sýrii má byť zverejnená na budúci týždeň, pravdepodobne v pondelok. Sellström už potvrdil, že správa je hotová, žiadne podrobnosti však neprezradil. Vyšetrovatelia nemajú v správe určiť, kto má chemické útoky na svedomí.

Spojené štáty obviňujú režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada z augustového chemického útoku pri Damasku, kde údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí. Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska. Al-Asad vo štvrtok prvýkrát potvrdil, že Sýria sa chce chemických zbraní zbaviť, zatiaľ čo jeho vláda formálne požiadala o pristúpenie k príslušnému medzinárodnému dohovoru. Západom zatracovaný líder však požaduje, aby Američania najskôr odvolali plánovanú intervenciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies