Spojenecké štáty spolu so Slovenskom budú prispievať do Inovačného fondu

NETKY.SK • 6 August 2023, 10:30 • 2 min
Spojenecké štáty spolu so Slovenskom budú prispievať do Inovačného fondu

Brusel-Naša krajina sa ocitla v spoločnosti zaujímavých krajín

slovakia

left justify in out

Slovensko sa stalo súčasťou dôležitého paktu. Spolu s ďalšími 23 krajinami je limitovaným partnerom Inovačného fondu NATO. Spoločne podporia spoluprácu v oblasti technológií a inovácie.

 

Dvadsaťtri spojencov spomedzi členských krajín Severoatlantickej aliancie vrátane Slovenska sa oficiálne stalo limitovanými partnermi Inovačného fondu NATO (NIF), ktorý pripravuje svoje prvé investície už koncom tohto roka. O piatkovom oznámení NATO informuje spravodajca TASR. Iniciatíva vytvoriť NIF sa zrodila na summite NATO v júni 2021, počas ktorého lídri členských krajín Aliancie schválili agendu NATO 2030 s ambíciou udržať si technologickú konkurencieschopnosť podporou širšej spolupráce spojencov v oblasti technológií a inovácií.

 

Zúčastnení spojenci na limitovanom partnerstve NIF sú: Belgicko, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Holandsko, Island, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Taliansko a Turecko. Spojenci zároveň privítali záujem Švédska, ktoré ešte nie je členskou krajinou Aliancie, o vstup do NIF. Účasť Švédska nadobudne účinnosť po jeho vstupe do NATO. Švédsko však už teraz prispeje k tvorbe súčasného fondu rizikového kapitálu vo výške jednej miliardy eur.

Švédsky minister obrany Pal Jonson v tejto súvislosti zdôraznil, že Švédsko ako člen NATO prispeje nielen k posilneniu Aliancie prostredníctvom svojej geostrategickej polohy a vojenských spôsobilostí, ale aj prostredníctvom dynamického bezpečnostného a obranného priemyslu, ktorý podporuje inovácie a vývoj špičkových technológií. Inovačný fond NATO je prvým multisuverénnym fondom rizikového kapitálu na svete. Bude investovať do začínajúcich podnikov vyvíjajúcich špičkové technologické riešenia kritických obranných a bezpečnostných výziev.

 

Limitovanými partnermi NIF je zatiaľ 23 spojencov NATO na najvyšších úrovniach vlády, rizikového kapitálu, inovácií a obrany. Fond bude uskutočňovať priame investície do startupov so sídlom v ktoromkoľvek z 23 zúčastnených spojeneckých štátov, ako aj nepriame investície do fondov zameraných na takzvané deep tech. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies