Sopka Popocatépetl vybuchuje pri metropole Mexika, lety sú zrušené

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 23:32 • 2 min
Sopka Popocatépetl vybuchuje pri metropole Mexika, lety sú zrušené

MEXIKO CITY - Tri letecké spoločnosti dnes zrušili lety do a z hlavného mesta Mexika kvôli popolu, ktorý chrlila neďaleká sopka Popocatépetl. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia letiska v metropole Mexiko uviedli, že spoločnosti AmericanAir, AlaskaAir a Delta sa rozhodli obmedziť svoju aktivitu na termináli, hoci na rozjazdových a pristávacích dráhach sa nenachádzal žiaden popol. 

Popocatépetl, 60 kilometrov od letiska, už niekoľko hodín uvoľňuje výpary a chrlí popol a žeravé kamene. Úrady monitorujú erupciu a v prípade potreby sú pripravené zvýšiť stupeň pohotovosti.

Popol údajne zasiahol južné štvrte metropoly, ako aj niekoľko miest v susednom štáte Mexiko. Úrady monitorujú tiež situáciu v štátoch Morelos, Puebla a Tlaxcala.

"Počas dneška odborníci pozorovali neustále vypúšťanie výparov a chrlenie popola a tiež rozžeravené časti krátera. Niekoľkokrát rozžeravené kusy vystrelilo do výšky, pričom dopadli na severné a východné svahy vulkánu," informoval monitorovací úrad. Úrady len nedávno kvôli sopke zvýšili stupeň pohotovosti, a to v období od 12. mája do 7. júna.

Sopka Popocatépetl, vysoká 5452 metrov, vybuchuje od roku 1994 s rôznou silou, pričom jej činnosť je podstatne zvýšená už od vlaňajška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies