Sólymos: Slovensko podporuje skorú ratifikáciu Parížskej dohody o zmene klímy

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 14:29 • 2 min
Sólymos: Slovensko podporuje skorú ratifikáciu Parížskej dohody o zmene klímy

BRATISLAVA - Slovensko chce čo najrýchlejšie ratifikovať Parížsku dohodu o boji proti klimatickým zmenám, ktorú 12. decembra minulého roku prijalo 196 strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia, minister László Sólymos to deklaroval na dnešnom zasadnutí ministrov Rady EÚ pre životné prostredie v Luxemburgu s tým, že dôležitosť klimatickej dohody si vyžaduje jej skorú ratifikáciu vo všetkých signatárskych krajinách. Rada EÚ pre životné prostredie preto vyzvala svoje členské štáty, aby čo najrýchlejšie ukončili vnútroštátne ratifikačné procesy.


Ministri životného prostredia EÚ dnes diskutovali aj o efektívnom nastavení systému obchodovania s emisnými kvótami po roku 2020. Slovensko v zásade podporuje prijatie návrhu smernice Európskeho parlamentu a ministerskej rady s cieľom zlepšiť nákladovo efektívne zníženie emisií ako aj investície do nízkouhlíkových technológií. „Oceňujeme snahu holandského predsedníctva počas rokovaní k tejto téme,“ uviedol Sólymos a dodal, že Slovensko bude v druhom polroku počas svojho predsedníctva v Rade EÚ stavať na dokumente vypracovanom Holandskom. „Ide o veľmi dobrý základ, ktorý hovorí o aktuálnom stave a obsahuje otázky, ktoré majú usmerniť politickú diskusiu,“ dodal.


Únia a jej členské štáty sa zaviazali, že do roku 2030 znížia úroveň emisií skleníkových plynov najmenej o 40 percent oproti roku 1990, pričom v rámci schémy obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov má dôjsť k zníženiu o 43 percent oproti roku 2005.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies