Smog nás ohrozuje najmä v zime: Viete, ako sa chrániť?

NETKY.SK • 19 Február 2018, 09:08 • 2 min
Smog nás ohrozuje najmä v zime: Viete, ako sa chrániť?

BRATISLAVA - Počas vyhlásenej smogovej situácie by sa mali ľudia vyhnúť fajčeniu aj športovaniu.

slovakia

left justify in out

Občania by mali obmedziť aj vetranie v interiéroch a skrátiť celkový pobyt vonku. Vyhnúť by sa mali tiež aktivitám, ktoré ďalej zhoršujú kvalitu vzduchu. Okrem fajčenia ide napríklad o lepenie, prášenie alebo spaľovanie na voľných priestranstvách.

 

Väčšie množstvo znečisťujúcich prachových častíc sa na Slovensku vyskytuje najmä v zimnom období. To môže mať na ľudské zdravie negatívny vplyv. "Smog dráždi sliznice dýchacích ciest, čo môže spôsobiť jeho akútny zápal," varuje vedúca odboru hygieny Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Kvetoslava Koppová. "U alergikov môžu smogové situácie viesť k vyvolaniu astmatického záchvatu a u osôb s chronickým ochorením dýchacej alebo srdcovo-cievnej sústavy ku zhoršeniu aktuálneho zdravotného stavu," dodáva.

 

Na výstrahu obyvateľstva pred nepriaznivým stavom ovzdušia slúži smogový varovný systém. Obec vtedy musí o smogovej situácii informovať a regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu v spolupráci s obcami poskytnúť podrobnejšie informácie o dosahoch znečistenia ovzdušia na zdravie a možnostiach ochrany.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies