SMK: Očakáva, že Kiska pomôže zastaviť asimiláciu Maďarov na Slovensku

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 15:04 • 2 min
SMK: Očakáva, že Kiska pomôže zastaviť asimiláciu Maďarov na Slovensku

BRATISLAVA - Strana maďarskej komunity (SMK) chce, aby nový prezidenta Andrej Kiska, ktorý sa v nedeľu ujme funkcie, pomohol zastaviť asimiláciu Maďarov na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Vyjadrili sme očakávanie, že sa bude aktívne spolupodieľať na úsiliach voči asimilačným procesom ohrozujúcim maďarskú menšinu na Slovensku," povedal po dnešnom rokovaní Republikovej rady šéf SMK József Berényi.
      

Dúfa, že Kiska bude nápomocný, aby aj menšinová identita mohla byť na slovenskom území zachovaná. "Pán prezident môže zohrať kľúčovú úlohu, aby slovensko-maďarské vzťahy boli dobré nielen na medzištátnej úrovni, ale aj na úrovni komunít a jednotlivých spoločností," doplnil Berényi.
      

Strana dnes okrem iného hodnotila uplynulé regionálne, prezidentské voľby a eurovoľby. Všetky dopadli pre SMK podľa Berényiho dobre. Pripomenul svoju účasť v druhom kole volieb predsedu Trnavského samosprávneho kraja, zisk približne rovnakého počtu krajských poslancov, aj vyše päťpercentnú podporu pre prvého maďarského prezidentského kandidáta Gyulu Bárdosa.
      

V eurovoľbách SMK stratila jeden mandát, po novom bude mať namiesto dvoch len jedného europoslanca Pála Csákyho. Berényi to pripisuje aj tomu, že o hlasy voličov strana bojovala s Mostom-Híd, čo pred piatimi rokmi nebolo. Poukázal, že napriek tejto konkurencii SMK získala viac hlasov ako Most-Híd. Dodal, že bugárovci nedokázali jeho stranu poraziť ani s podporou Slovákov. "Je to teda pre nás úspech," vyhlásil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies