Slovenský kreatívny priemysel má svoju platformu - Slovak Fashion Council

NETKY.SK • 15 December 2011, 07:37 • 2 min
Slovenský kreatívny priemysel má svoju platformu - Slovak Fashion Council

Slovenský kreatívny priemysel má svoju platformu - Slovak Fashion Council - Pre ženy Platformu na podporu profesionálnych módnych a textilných dizajnérov, výrobcov a predajcov na Slovensku a v zahraničí Slovak Fashion Council (SFC) dnes predstavili v brat

slovakia

left justify in out

img

Platformu na podporu profesionálnych módnych a textilných dizajnérov, výrobcov a predajcov na Slovensku a v zahraničí Slovak Fashion Council (SFC) dnes predstavili v bratislavskom British Council (BC). "Má priniesť prepojenie medzi troma zložkami - dizajnom, výrobou a predajom a navzájom ich informovať, čoho sú schopné. A hlavne ich má prezentovať smerom von," povedala pre TASR Dana Kleinert, módna návrhárka, z iniciatívy ktorej SFC vznikol v októbri ako občianske združenie. Podporovať má výrobný segment, vytváranie materiálnych a technických podmienok pre profesionálny rozvoj a propagovať slovenskú textilnú a módnu tvorbu na Slovensku a vo svete.
Kleinert je víťazkou slovenského kola celosvetovej súťaže British Council Young Creative Enterpreneur. Jej študijná cesta po Spojenom kráľovstve bola tiež inšpiráciou pre vznik platformy. "Ak kreatívny dizajnér dostane zákazku na 1000 kusov svojej kolekcie, vie že sa môže oprieť o slovenského výrobcu, má informácie o ňom, modelovali spolu kolekciu, prinesie zákazku späť na Slovensko a tu sa to vyrobí," priblížila ideu fungovania združenia jeho zakladateľka.
Podľa nej členstvo v SFC nebude obmedzené. "Je to otázka, ktorú ešte korigujeme. Chceme veľmi transparentne ukázať, že nám naozaj ide o vec. Rok si dávame na to, aby sme budúcim členom ukázali, že to myslíme vážne a že to robíme profesionálne."
Združenie ďalej plánuje vytvárať stratégiu a podmienky pre značku Made in Slovakia. "Naším cieľom je, aby čoraz viac výrobkov mohlo nosiť označenie Vyrobené na Slovensku a aby sme na tie výrobky a značky mohli byť aj hrdí, aby sa stali vyhľadávaným sortimentom aj pre zahraničie," vysvetlila Kleinert.
Dôležitým nástrojom činnosti SFC bude interaktívny portál, ktorý má byť zdrojom praktických informácií pre všetky zložky odevného a textilného priemyslu na Slovensku. Má slúžiť aj ako "vstupná brána pre zahraničných investorov a záujemcov o slovenských dizajnérov". Webstránka má vznikať a napĺňať sa postupne v dvojročnom horizonte.
Okrem virtuálneho kontaktu s odborníkmi a verejnosťou bude SFC organizovať prednášky a workshopy s expertmi zo zahraničia. Prvým bude dvojdňový workshop, ktorý združenie organizuje v spolupráci s BC v apríli 2012. "Podporu nám vyjadrilo aj Slovenské centrum dizajnu (SDC). Dohodli sme sa na organizovaní výstavy v galérii Satelit v mesiacoch jún a júl budúceho roka," dodala Kleinert. Iniciatívu SFC podporuje aj Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies