Slovensko využíva environmentálne dane len málo, zmeniť to chce Envirostratégia

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 15:59 • 2 min
Slovensko využíva environmentálne dane len málo, zmeniť to chce Envirostratégia

BRATISLAVA - Do roku 2030 je potrebné zvážiť možnosť rozširovania environmentálnych daní, napríklad zdaniť uhlík v sektoroch dopravy, budov, poľnohospodárstva a odpadov. Navrhuje to prvá verzia Envirostratégie 2030 z dielne Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) pri Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR.

slovakia

left justify in out

"Výnos z environmentálnych daní patrí na Slovensku medzi najnižšie v krajinách OECD a implicitné zdanenie energií je druhé najnižšie v EÚ," píše sa v materiáli. Rovnako dnešná výška pokút nemotivuje znečisťovateľov k prechodu na menej škodlivé technológie.

 

Zdanenie uhlíka by podľa stratégie spolu so schémou obchodovania s emisnými kvótami vytvorilo efektívny nástroj na znižovanie emisií skleníkových plynov. Slovensku daňové nástroje odporúča viac využívať aj Európska komisia. Uviedla to v Správe o Slovensku 2018, ktorá vyšla začiatkom marca.

 

"V sektore dopravy by mala byť zohľadnená aj produkcia základných znečisťujúcich látok, najmä prachových častíc z jednotlivých palív," píše sa v materiáli. Prehodnotí sa aj zdaňovanie škodlivých prvkov, ktoré sa využívajú v spotrebných produktoch, napríklad batérií.

 

Okrem toho sa majú zlepšiť aj kontroly znečisťujúcich zariadení. "Súčasná kontrola znečisťovateľov neumožňuje dostatočnú previerku zariadení a ich aktuálne vypúšťaných škodlivých látok, keďže znečisťovateľ je o nej vopred informovaný," uvádza Envirostratégia.

 

Envirostratégia je dokument MŽP, ktorý má nahradiť Stratégiu environmentálnej politiky z roku 1993. Dokument identifikuje súčasné problémy ochrany životného prostredia a navrhuje opatrenia na ich riešenie. Jej prípravu koordinuje IEP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies