Slovensko trápi kalamita aj dnes, deti nejdú do škôl.

NETKY.SK • 16 Február 2012, 11:12 • 2 min
Slovensko trápi kalamita aj dnes, deti nejdú do škôl.

Slovensko trápi kalamita aj dnes, deti nejdú do škôl.

slovakia

left justify in out

img

Bratislavčania sa dnes opäť prebudili do zasneženého rána. "V noci sme urobili 12 lokálnych posypov," povedal pre TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy s tým, že išlo hlavne o mosty a kopcovité lokality na Kramároch, v Dúbravke, Karlovej Vsi či na Kolibe.

Podľa slov hovorcu mesto o 10.00 h dokončilo celomestský posyp, v teréne je 53 posýpacích áut a 81 pracovníkov, ktorí ručne čistia chodníky a autobusové zastávky. Andrassy upozorňuje, že na chodníkoch sa šmýka. "Mesto preto prioritne čistí chodníky smerujúce k nemocniciam, školám a autobusovým zastávkam," dodal. 
V Bratislave sa ráno tiež vytvárali kolóny a doprava bola zhustená. "Komplikácie boli hlavne v kopcovitých terénoch ako Kramáre a Koliba," uviedol hovorca.
Mesto dosiaľ použilo 1050 ton posypového materiálu, z toho takmer 100 ton ekologickej soli, ktorá je používaná na posyp mostov a ciest v chránenom území a v blízkosti vodných zdrojov. "Jeden celomestský posyp stojí 34.000 eur, pričom na nákup posypového materiálu bolo zatiaľ použitých viac ako 190.000 eur," uviedol Andrassy. 
V rozpočte mesta je pre tohtoročnú zimnú údržbu vyčlenených päť miliónov eur.

Zjazdnosť ciest II. a III. triedy v Žilinskom kraji je podľa ich správcu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) problematická nielen kvôli snehu, ale aj kvôli odstaveným kamiónom a zúženej prejazdnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Radka Kulaviaková.

„Vyzývame obyvateľov, aby zvážili využívanie vlastných vozidiel v týchto dňoch snehovej kalamity a aby na cestách ohľaduplne dávali prednosť záchranným zložkám, vozidlám údržby a verejnej dopravy. Vzhľadom na to, že za posledných 24 hodín napadlo na území kraja 50 – 90 cm snehu a očakáva sa zvýšenie nárazového vetra, vyzývame verejnosť, aby predchádzala možným problémom, ktoré sú spojené s týmto mimoriadne nepriaznivým počasím,“ uviedla Kulaviaková.

Doplnila, že Správa ciest ŽSK nasadila všetkých 90 sypačov a ďalších 30 mechanizmov (nakladače, frézy), aby bojovali s extrémnym množstvom snehu v regiónoch Kysúc, Oravy, Liptova, Horného Považia a Turca.

ŽSK zároveň odporučil riaditeľom stredných škôl v Žilinskom kraji, aby vyhlásili na piatok 17. februára riaditeľské voľno.

 

Dvadsať z dvadsaťtri obcí a miest v okrese Čadca vyhlásilo mimoriadnu situácie pre nepriaznivú poveternostnú situáciu. Po zasadnutí krízového štábu Obvodného úradu (OÚ) v Čadci to pre TASR uviedol vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia OÚ v Čadci Marián Furka.

Zjazdnosť ciest do obcí je podľa Furku zabezpečená s ťažkosťami. „Obce vo vlastných katastroch vykonávajú záchranné práce vlastnými silami. Na horských priechodoch je obmedzená nákladná doprava. Úpravu komunikácií komplikuje kamiónová doprava od Svrčinovca po Krásno nad Kysucou, kde je zintenzívnená činnosť dopravnej polície, ktorá riadi premávku,“ povedal Furka.

V Turzovke napadlo podľa zástupcu primátora Kamila Kobolku za 24 hodín nepretržitého sneženia takmer 100 cm snehu. „Mestský podnik služieb má k dispozícii niekoľko strojov, ktoré sú v teréne nepretržite už vyše 24 hodín. O pomoc pri odstraňovaní snehu sme požiadali aj súkromné firmy, ktoré majú k dispozícii vhodnú techniku. Hlavnou prioritou je sprejazdniť miestne komunikácie a vyčistiť prístupy pre hasičské autá či sanitné vozidlá,“ skonštatoval Kobolka.

V pohotovosti sú aj turzovskí dobrovoľní hasiči, ktorých úlohou je odstraňovať sneh z budov vo vlastníctve mesta ako sú školy a školské zariadenia, dom smútku či hasičská zbrojnica. „Vzhľadom na to, že niektoré komunikácie II. a III. triedy nie sú v dostatočnej miere prejazdné a vznikol problém s premávkou hromadnej verejnej dopravy - krízový štáb rozhodol o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení v Turzovke a taktiež Nízkoprahového centra Dúha až do odvolania,“ dodal Kobolka.

V Krásne nad Kysucou sú podľa primátora Jozefa Grapu neprístupné viaceré časti mesta. „Snažíme sa sprístupniť cesty. Mapujeme chronicky chorých občanov – kardiakov alebo tých, ktorí potrebujú dialýzu, ak by sme ich museli zviezť z odrezaných častí terénnymi autami. Situáciu nám komplikuje aj presmerovanie dopravy z cesty I/11 smerom do Českej republiky a Poľska cez naše mesto, v dôsledku čoho sa bočné ulice ťažko odhŕňajú. Ešte v stredu sme mysleli, že to zvládneme, lebo to nebol ťažký sneh. Ale intenzívne začalo sypať a napadlo od 50 do 100 cm snehu,“ uviedol Grapa.

V kysuckej prihraničnej obci Klokočov pomôže podľa starostu Ľuboša Stríža situáciu riešiť aj technika Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline. „Napadlo 100 až 130 centimetrov nového snehu. Je zatvorená základná aj materská škola, deti nešli dnes do školy a nepôjdu ani zajtra. Nefunguje verejná doprava – autobusy prestali chodiť, nakoľko cesta II. a III. triedy, ktorá vedie cez obec je tak úzka, že dve osobné autá majú problém sa obísť. Takže situácia je kritická ako na celých Kysuciach,“ uzatvoril Stríž.

 

Sneh a vietor naďalej komplikujú situáciu na cestách v celom Prešovskom kraji. Momentálne sú neprejazdné tri úseky ciest. Dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Tomáš Lažo pre TASR uviedol, že s tvorbou snehových závejov a jazykov treba rátať v okolí Bardejova pri obciach Smilno, Hutka a Raslavice a v okolí Humenného pri obciach Výrava, Palota, Kamenica, Ulič, Brekov, Závadka a Porúbka.

"V okolí Popradu tiež sneží a tvoria sa záveje, najmä v oblasti Vysokých Tatier, ale tiež pri obci Stráne pod Tatrami, v okolí Spišskej Belej a Podolínca. So snehovými závejmi treba rátať aj v okolí Prešova smerom na Pusté Pole, Sokolovce, Jakubovany, Bajerovce, Polomu, Kyjov, Ľubotín, ale tiež smerom na hraničný priechod Branisko, Klenov, Lačnov, Hermanovce, Závadku, Hradisko, Mošurov a Geraltov," doplnil Lažo.

Problémy so závejmi sú aj v okolí Starej Ľubovne, Svidníka a Vranova nad Topľou. "Neprejazdné sú úseky na ceste 1/86 smer Pusté Pole, cesta 3. triedy v chotári Šuňavy, cesta 3. triedy smerom na Bajerovce a momentálne je s obmedzeniami prejazdný Vyšný Komárnik," upozornil Lažo. V okrese Sabinov je na dnes vyhlásený prvý situačný stupeň. Sneženie a silný vietor pri teplotách od -3 do -8 stupňov Celzia budú podľa neho pretrvávať počas celého dňa.

Za posledných 24 hodín cestári posypali inertným materiálom takmer 5000 kilometrov ciest, chemickým materiálom upravili takmer 5300 kilometrov ciest. "Prepluhovali sme cez 24.000 kilometrov ciest a najazdili sme takmer 34.000 kilometrov," doplnil Lažo. Momentálne je v teréne viac ako 100 vozidiel, ktoré pracujú na sprejazdnení najkritickejších úsekov.

Zdroj: TASR

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies