Slovensko plánuje ratifikáciu zmluvy o obchode so zbraňami

NETKY.SK • 8 Január 2014, 08:13 • 2 min
Slovensko plánuje ratifikáciu zmluvy o obchode so zbraňami

BRATISLAVA – Slovensko sa pripravuje na ratifikáciu prvej celosvetovej dohody, ktorá bude regulovať obchod s konvenčnými zbraňami.

slovakia

left justify in out

Na svojej 89. schôdzi túto zmluvu prerokuje vláda, potom ju musí ešte odsúhlasiť parlament a podpísať prezident. Valné zhromaždenie OSN zmluvu schválilo v apríli minulého roka.

Predmetom celosvetovej regulácie je obchodovanie s rôznymi druhmi konvenčných zbraní, ako sú bojové lietadlá, lode, tanky a obrnené vozidlá, ale aj delostrelecké systémy, rakety či malé ručné zbrane. Vývozcovia zarábajúci ročne desiatky miliárd eur musia po novom zaručiť, že ich výrobky nebudú slúžiť pri páchaní genocídy, vojnových zločinov, terorizmu alebo organizovaného zločinu. Zmluva zároveň uznáva legitímne politické, bezpečnostné, ekonomické a obchodné záujmy štátov a právo legálne zbrane vyrábať a nadobúdať a obchodovať s nimi. Potvrdzuje tiež, že regulácia a kontrola konvenčných zbraní v rámci štátu je suverénnym a exkluzívnym právom každého štátu. 

Nové pravidlá pre reklamné pútače na pamiatkovo chránených budovách, či byty v pamiatkových domoch, ale aj účinnejšie postihy za porušenie ochrany pamiatok prináša novela zákona o ochrane pamiatkového fondu. Ministerstvo kultúry v návrhu reaguje na viaceré požiadavky z praxe, medzi iným i na veľa žiadostí o vyjadrenie k predkupnému právu štátu v prípade bytov v bytových domoch, ktoré sú kultúrne pamiatky. "Byty samé osebe nemajú postavenie kultúrnej pamiatky, ale predstavujú časť kultúrnej pamiatky, na ktorých je predkupné právo štátu štandardnou a rešpektovanou súčasťou príslušných právnych predpisov veľkej časti európskych krajín ako súčasť štátnej politiky ochrany kultúrneho dedičstva," píše ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu. Ďalej navrhuje špecifikovať predpoklady pre rozhodovanie krajských pamiatkových úradov pri povoľovaní reklamy a technických zariadení, ktoré môžu mať vplyv na vzhľad pamiatok. Doterajšia úprava nie je podľa MK SR dostatočne účinná, keďže technický pokrok priniesol nové, často rozsiahle formy reklamných plôch, ako sú bannery, megaboardy a 

Na Slovensku bolo doteraz opísaných viac ako 11-tisíc rastlinných druhov, takmer 28-tisíc živočíšnych druhov a viac ako tisíc druhov prvokov. Mnohé rastlinné a živočíšne druhy sú však dnes v dôsledku intenzívneho využívania prírodných zdrojov vyhynuté. Niektoré sa stali vzácnymi, iné sú ohrozené. V súčasnosti je ohrozených napríklad 70 percent druhov rýb, takmer 92 percent plazov, 46 percent hniezdiacich vtákov a 69 percent druhov cicavcov. Plán, ako do roku 2020 zastaviť stratu biodiverzity a degradácie ekosystémov, dnes posúdia členovia kabinetu. 

Zosuvy pôdy, lokálne búrky či prudké dažde si vyžiadali minulý rok záchranárske práce s desaťtisícovými nákladmi. Rezort vnútra preto dostane zo štátnej kasy približne 193-tisíc eur, aby ich mohol rozdeliť obciam, ktoré museli vyhlásiť mimoriadne situácie. Vyplýva to z návrhu na úhradu výdavkov, ktorý dnes bude schvaľovať vláda. Peniaze majú obce dostať do 22. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies