Slovensko dosiahlo požadovaný deficit, mala by klesnúť DPH

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 09:05 • 2 min
Slovensko dosiahlo požadovaný deficit, mala by klesnúť DPH

BRATISLAVA - Slovensko malo vlani dosiahnuť deficit verejných financií na úrovni 2,77 % hrubého domáceho produktu (HDP) a splniť tak svoj hlavný cieľ, dostať sa pod 3-% hranicu požadovanú európskymi rozpočtovými pravidlami.

slovakia

left justify in out

Slovenský rezort financií mal takúto informáciu dostať od európskeho štatistického úradu Eurostat, píšu v dnešnom vydaní Hospodárske noviny (HN). Oficiálne bude výsledky hospodárenia členských štátov EÚ zverejňovať budúci týždeň.

 

Ministerstvo financií tieto informácie do ich zverejnenia nekomentuje. Opakuje len svoj predpoklad, že výsledok hospodárenia za vlaňajšok bude pod 3 %. Jedným z dôsledkov by mal byť pokles dane z pridanej hodnoty (DPH) od budúceho roka z 20 na 19 %, pokiaľ vláda dovtedy nezmení v súčasnosti platný zákon. "Zákon platí," reagoval stručne pre denník šéf tlačového odboru ministerstva Radko Kuruc.

 

Oficiálny údaj o hospodárení sa však môže v priebehu roka ešte zmeniť. Eurostat totiž hospodárenie členov EÚ posudzuje dvakrát, na jar a na jeseň. Od začiatku septembra tohto roka pritom začína v Európe platiť nová prísnejšia metodika, podľa ktorej sa schodok počíta, upozorňujú HN s tým, že táto zmena môže deficit ešte zvýšiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies