NATO začalo svoje najväčšie cvičenie v Poľsku - Anakonda 2016

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 13:39 • 2 min
NATO začalo svoje najväčšie cvičenie v Poľsku - Anakonda 2016

BRATISLAVA - Severoatlantická aliancia začala dnes svoje najväčšie cvičenie v Poľsku v období, keď sa stredoeurópske a východoeurópske národy usilujú o získanie bezpečnostných záruk v obavách z ruskej priebojnosti a činov. Na cvičení Anakonda 2016, ktoré sa začalo vo Varšave, sa zúčastní asi 31.000 vojakov z Poľska, USA, 17 členských krajín NATO a z piatich partnerských krajín aliancie, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Do manévrov sa zapojí 3000 rôznych dopravných prostriedkov, okrem iného 105 lietadiel a 12 námorných lodí a ponoriek. Koná sa iba niekoľko týždňov pred summitom NATO vo Varšave, ktorý by mal rozhodnúť o rozmiestnení významného počtu vojakov NATO a ich výzbroje v Poľsku a troch pobaltských republikách.

 

"Cvičenie takéhoto rozsahu je vynikajúcou príležitosťou na precvičenie a zladenie spôsobilostí našich vojakov a vojenských policajtov so spojencami. Od samého začiatku deklarujeme, že sa chceme na medzinárodných cvičeniach zúčastňovať, a to tak v zahraničí, ako aj v našich výcvikových priestoroch," povedal minister obrany Peter Gajdoš. Na cvičení, ktoré sa uskutoční u nášho severného suseda od 7. do 17. júna, si svoje schopnosti preverí 108 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR z mechanizovanej brigády a 34 príslušníkov Vojenskej polície.

 

Cieľom cvičenia Anakonda 2016 je overiť schopnosť operačného veliteľstva a podriadených zložiek plánovať a riadiť operácie v prostredí hybridných hrozieb a vedenie bojových operácií. Príslušníci Vojenskej polície vykonajú aj spoločný výcvik mnohonárodného práporu. Budú dohliadať aj na dodržiavanie zákonov a poriadku. Počas cvičenia ich čaká aj ochrana konvojov a VIP osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies