Slovenskí rodičia na deťoch nešetria, v priemere na nich mesačne minú 365 eur

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 10:01 • 2 min
Slovenskí rodičia na deťoch nešetria, v priemere na nich mesačne minú 365 eur

BRATISLAVA - Deti sú na Slovensku na prvom mieste. Až 87 % rodičov je ochotných sa pre svoje deti uskromniť. V okolitých krajinách sú na tom podobne Poliaci (85 %), nasledujú Bulhari (79 %) a rebríček uzatvára Česká republika (67 %). Vyplýva to z telefonického prieskumu spoločnosti PROFI CREDIT, na ktorom sa zúčastnilo 1500 respondentov.

slovakia

left justify in out

Slováci minú na svoje deti mesačne v priemere okolo 365,13 eura, naopak, najmenej investujú do potomkov Bulhari - v priemere okolo 132,78 eura. Českí rodičia sú na tom podobne ako Poliaci. Zatiaľ čo Česi investujú do detí cca 275,51 eura mesačne, Poliaci len o málo viac, približne 280,49 eura. Najviac rodičia utrácajú za stravu svojich detí. V Poľsku táto položka predstavuje 45 % z celkových výdavkov na deti, v Bulharsku 37 %, na Slovensku cca 34 % a v Česku necelých 30 %.
      

Najštedrejšími sponzormi rôznych detských krúžkov sú poľskí rodičia. Na koníčky svojich detí dajú podľa výsledkov prieskumu dokonca trikrát viac peňazí ako Česi. "Poliaci v tomto smere utratia mesačne na deti okolo 50 eur, Slováci približne 23 eur a Česi len necelých 17 eur. Bulhari naopak podporujú záujmovú činnosť svojich ratolestí len veľmi obmedzene," uviedol marketingový riaditeľ skupiny PROFI CREDIT Ondřej Šmakal. Česi sú však na rozdiel od Slovákov majstri v utrácaní za hračky a spotrebný tovar. Mesačne deťom na športové vybavenie, hračky a elektroniku doprajú okolo 33 eur, čo je dvakrát viac, než na Slovensku.
      

Podľa výsledkov prieskumu sú Česi optimisti, Slováci väčší skeptici. Takmer dve tretiny Čechov (63 %) verí, že sa budú mať v budúcnosti lepšie než dnes. Slováci sú skeptickejší a v lepšiu budúcnosť verí o čosi menej, a to 53 %. Optimisticky vidia budúcnosť Poliaci, z ktorých si horšiu budúcnosť predstavuje podľa výsledkov prieskumu len 11 % a 37 % z nich si myslí, že sa pre nich v budúcnosti nič nezmení. Ako najpesimistickejší národ vyšli z prieskumu Bulhari, z ktorých je až tretina presvedčená, že bude čím ďalej, tým horšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies