Slovák skonzumuje za rok asi 202 kusov vajec

NETKY.SK • 22 Apríl 2017, 13:33 • 2 min
Slovák skonzumuje za rok asi 202 kusov vajec

BRATISLAVA - Na Slovensku sa priemerne spotrebuje na obyvateľa ročne si 202 kusov vajec v škrupine, čo je približne 12,3 kilogramu (kg). Informoval o tom riaditeľ Novogal, a.s., Dvory nad Žitavou Ladislav Birčák.

slovakia

left justify in out

Odborníci odporúčajú podľa jeho slov spotrebu vajec na úrovni 11,5 až 12 kg. "To znamená, že naša spotreba oproti tomu, čo odporúčajú odborníci, je, dá sa povedať, identická," upozornil.

 

Najväčší konzumenti vajec v Európe sú podľa Birčáka Gréci so spotrebou 18 kg vajec na osobu za rok, za nimi sú Dáni s 15,5 kg a Francúzi so spotrebou cez 14 kg. "My sme so spotrebou na úrovni okolo 12 kg, čo de facto zodpovedá odporúčaniam odborníkov na zdravú výživu," poznamenal.

 

Upozornil, že niektorí ľudia si myslia, že vajcia vyprodukované v klietkovom a podstielkovom chove majú rozdielne chemické zloženie. "Nie je to tak, chemické zloženie oboch vajec je úplne rovnaké," poznamenal.

 

Podčiarkol, že podľa posledných rozborov sa priemerne v jednom vajci nachádza asi 210 miligramov cholesterolu, čo je o tretinu menej, ako uvádzali doterajšie analýzy. "Vajce však okrem cholesterolu obsahuje aj lecitín, ktorý zníži množstvo cholesterolu v krvi. Je teda otázne, že či cholesterol, ktorý sa vo vajci nachádza, je naozaj škodlivý. Osobne si dovolím o tom pochybovať," povedal.

 

Vajce je podľa Birčáka okrem uvedeného aj zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín. Sú tam antioxidanty, železo, selén, vitamíny A až B12. "Vajce má veľmi priaznivý pomer nenasýtených mastných kyselín. Vaječný bielok neobsahuje žiadny cholesterol," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies