Slováci sú veľkí optimisti, až 40 % domácností očakáva, že budú schopné v tomto roku sporiť

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 06:10 • 2 min
Slováci sú veľkí optimisti, až 40 % domácností očakáva, že budú schopné v tomto roku sporiť

BRATISLAVA - Priaznivý vývoj slovenskej ekonomiky, či pokles nezamestnanosti by sa mohol v tomto roku prejaviť aj v peňaženkách Slovákov.

slovakia

left justify in out

Pätina domácností totiž očakáva zlepšenie svojej finančnej situácie a zároveň si 40 % Slovákov myslí, že budú schopní sporiť. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe výsledkov Spotrebiteľského barometra I., ktorý zverejnil Štatistický úrad SR.

 

Na začiatku tohto roka najväčšia skupina ľudí očakávala, že ekonomická situácia v krajine zostane počas tohto roka rovnaká ako doteraz. Zhoršenie ekonomiky predpokladalo 25 % ľudí a zlepšenie ekonomiky 18 % respondentov.

 

"Čo sa týka trhu práce, tak Slováci sú väčší optimisti. Mieru nezamestnanosti na rovnakej úrovni očakáva až 38 % našincov a o niečo nižšie percento odhaduje, že nezamestnanosť bude tento rok klesať. Nárast nezamestnanosti predpokladá iba 18 % Slovákov," priblížila analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

 

Zlepšenie svojej finančnej situácie v tomto roku očakáva 19 % domácností. V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi podiel týchto optimisticky naladených ľudí mierne vzrástol. Slováci očakávajú, že sa im v tomto roku podarí usporiť aj financie. Očakáva to 40 % domácností. "To je pozitívom pre ekonomiku, pretože práve úspory ľudia používajú na kúpu finančne náročnejších tovarov," vysvetlila Dovalová. Rekonštruovať svoje bývanie alebo uskutočniť väčšie nákupy plánuje v tomto roku zhruba každá šiesta domácnosť.

 

Pozitívne sa v úvode roka vyvíjala aj situácia týkajúca sa finančných možností slovenských rodín. "Pribudlo tých, ktorí sporia, a naopak, ubudlo tých, ktorí žijú od výplaty k výplate. Podiel domácností, ktoré žijú na dlh, alebo vyberajú svoje úspory, oproti predchádzajúcim mesiacom mierne klesol na úroveň 16 %," doplnila Dovalová. Kým vlani na začiatku roka si dokázalo sporiť 47 % domácností, na začiatku tohto roka to bolo 49 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies