Slováci spotrebujú čoraz viac medu, čiastočne sme odkázaní na dovoz

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 13:31 • 2 min
Slováci spotrebujú čoraz viac medu, čiastočne sme odkázaní na dovoz

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Spotreba medu na Slovensku sa za uplynulé roky výrazne zvýšila. V minulom roku však sezóna včelárom príliš nepriala a výnosy medu niekoľkonásobne klesli. Slovenskí včelári tak nestíhajú pokrývať dopyt po ňom. Uviedla na dnešnej tlačovej konferencii venovanej otvoreniu včelárskej sezóny Tatiana Čermáková, vedúca Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku.

slovakia

left justify in out

"Obyvatelia majú za posledných desať rokov tendenciu spotrebovávať väčšie množstvo medu. Dnes sa uvažuje o ročnej spotrebe 1,2 kilogramu medu na jedného človeka. V súčasnosti sa priemernou spotrebou už vyrovnávame ostatným krajinám. Stále najvyššiu spotrebu v rámci Európskej únie však má Nemecko, kde sa odhaduje spotreba až na úrovni 1,7 kilogramu na obyvateľa," vysvetlila.

 

Včelárstvo má v súčasnom poľnohospodárstve veľký význam, myslí si riaditeľ Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre Jaroslav Slamečka. "Zdravie včiel je veľmi dôležité. Počet včelstiev by vzhľadom na rastlinnú výrobu nemal klesať, pretože tá funkcia ako opeľovačov je naozaj veľmi významná, ale nie vždy sa to kvôli zdraviu včiel darí. Preto sa kolektív snaží vyvíjať liečebné postupy, ktoré zamedzujú vzniku a rozširovaniu chorôb, snažia sa to robiť ekologickým spôsobom bez chemických látok," ozrejmil.

 

Prebúdzajúca sa jar je jasným znamením blížiacich sa pravidelných preventívnych prehliadok prezimovaných včelstiev. Včelári musia svoje prezimované včelstvá skontrolovať a tie, ktoré neprezimovali, zlikvidovať. "Na jar bude prebiehať sčítanie včelstiev spolu s klinickými prehliadkami, čiže koľko presne včelstiev prezimovalo, sa dozvieme v máji," doplnil Martin Staroň z Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku.

 

Včelári však podľa neho oproti minulému roku avizujú väčšie výpadky včelstiev. "Spôsobila to kombinácia niekoľkých faktorov - premnoženie klieštika v letnom období a zároveň došlo k tomu, že zima bola ako keby dvojstupňová. Včelstvá začali plodovať už v období vianočných sviatkov a následne prišli veľké mrazy. Včelstvá sa preto rozhodovali, či to plodové teleso opustia v záujme vlastného prežitia, alebo či na ňom zostanú. Žiaľ, tie slabšie to nezvládli," skonštatoval.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies